Ron Jans: 'Kennis in het onderwijs wordt overgewaardeerd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ron Jans: 'Kennis in het onderwijs wordt overgewaardeerd'

[KRO-NCRV] Kinderen worden veel gemotiveerder als ze in het onderwijs zelf keuzes mogen maken. Dat punt maakt Ron Jans, technisch manager bij FC Groningen, vandaag in De Ochtend. "Je speelt dan veel meer in op de kwaliteit van mensen."

'Pretpakketten bestaan niet'

Jans snapt dat mensen een bepaalde basis moeten hebben. Maar hij vindt het belangrijk dat iedereen op school de dingen moet kunnen doen waar ze goed in zijn en die ze leuk vinden. "Ik denk dat pretpakketten niet bestaan. Zorg dat leerlingen alle vakken in hun examenpakket mogen doen die ze het beste liggen."

Bekijk hier het hele gesprek met Ron Jans, waarin hij onder andere vertelt over zijn tijd als leraar

Video niet beschikbaar

Verplicht elke dag sporten

Volgens de oud-profvoetballer wordt kennis enorm wordt overgewaardeerd. "We halen de creativiteit bijna uit mensen in het onderwijs, dat kan nooit de bedoeling zijn geweest." Zijn pleidooi: ''Verplicht elke dag sporten op de basisschool en veel meer creatieve vakken.''

Het is inmiddels al 20 jaar geleden dat Jans in het onderwijs werkte en de discussies zijn volgens hem nog steeds hetzelfde: kleinere klassen, meer faciliteiten en een hoger salaris. De politiek moet volgens Jans de doelen stellen, maar de scholen en docenten zelf laten bepalen hoe ze die doelen bereiken. "En daarbij moet de leerling voorop staan. Een aardige revolutie lijkt mij", aldus Jans.

Ster advertentie
Ster advertentie