Vaccinatie-expert Van der Weide: 'Stop bureaucratie, ga nu iedereen prikken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vaccinatie-expert Van der Weide: 'Stop bureaucratie, ga nu iedereen prikken'

"Ga nou iedereen prikken, in hemelsnaam! Als je het snel doet, dan zijn ook de kwetsbaren in no-time gevaccineerd." Dat stelt oud-hoofdinspecteur van de Gezondheidszorg Herman van der Weide bij 1 op 1. Van der Weide stond tevens aan het roer bij het vaccinatieprogramma's voor de Pokken en Mexicaanse Griep.

Video niet beschikbaar

Bureaucratisch gedoe

Het per (kwetsbare) doelgroep prikken, is volgens hem alleen maar bureaucratisch gedoe. "Je kan het niet menen dat mensen een brief krijgen en dan moeten bellen. Men begint zelf ook wel in te zien dat die bureaucratie dodelijk is." Als voorbeeld noemt Van der Weide stellen die samen arriveren voor een prik maar niet automatisch allebei worden geprikt.

Per postcodegebied

Zijn oproep luidt: roep gezinnen per postcodegebied op en prik iedereen uit dat gezin. Behalve baby’s en jonge kinderen, want er wordt nog onderzoek gedaan naar de uitwerking van de vaccins op hen. Hij memoreert het Pokkendraaiboek uit zijn tijd. Ook daar werd gekozen om per postcode te prikken. "Dan kun je tempo maken."

Ergerniswekkend

Volgens hem worden sinds het begin van de corona-aanpak stelselmatig dezelfde fouten gemaakt op het gebied van communicatie en beloftes. "Het verhaal begint ergerniswekkend te worden." Er wordt volgens hem gehandeld op basis van dagelijkse bevindingen.

Een opmerkelijk punt is dat de vaccinatie-expert überhaupt niet is geconsulteerd toen bekend werd dat vaccinaties de enige uitweg uit de coronacrisis zijn. Een van de verklaringen daarvoor is volgens hem het hoge verloop van het aantal deskundigen binnen het ministerie van Volksgezondheid.

Het kan nog

Van der Weide hoopt dat de maatschappelijke druk wordt opgevoerd. "In elk geval is het besef er, dat de ingeslagen weg tot nu toe niet veel zode aan de dijk heeft gezet."

Het moet volgens hem mogelijk zijn om - ook in dit stadium - nog alles op te schalen. Op postcodegebied te organiseren en "in no-time" de hele bevolking te vaccineren. "Als die miljoenen vaccins in het tweede kwartaal komen, zoals De Jonge zegt”, voegt hij daaraan toe.

Vaccinatie-expert Van der Weide: prik nu iedereen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie