De verschillende gezichten van wereldstad Seoul

foto: Maarten Bleumersfoto: Maarten Bleumers
  1. Nieuwschevron right
  2. De verschillende gezichten van wereldstad Seoul

[KRO-NCRV] De Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul is een stad van familietradities. Tegelijkertijd worden ouderen steeds meer aan hun lot overgelaten. Ondertussen vechten jongeren figuurlijk om een baan en online letterlijk als professioneel gamer. Waar een gevluchte Noord-Koreaan een eetwagentje krijgt van de overheid en hondenvlees gewoon op de markt verkrijgbaar is. De verschillende gezichten van Seoul in vijf reportages.

Over leven in de stad

In deze serie gaan zeven NPO Radio 1-verslaggevers naar zeven wereldsteden. Hier lees je de bijzondere verhalen van deze wereldburgers, die een groter geheel vertegenwoordigen. Deze week: verslaggever Maarten Bleumers in Seoul, Zuid-Korea.

Maandag: portret van een Noord-Koreaanse vluchteling

Seoel ligt slecht een kilometer of 40 van de grens met Noord-Korea. De dreiging vanuit het noorden neemt toe door de rakettesten van het Communistische regime, die door Zuid-Korea en de Verenigde Staten weer met militair machtsvertoon worden beantwoord. De verhoudingen staan kortom op scherp. Hoe gaan de bewoners van Seoel om met die spanning? En hoe Noord-Koreaanse vluchtelingen het zuiden te bereiken en er een bestaan op te bouwen? De 26-jarige Joeng-Ho is het gelukt en verslaggever Maarten Bleumers gaat in de Zuid-Koreaanse hoofdstad bij hem langs.

Dinsdag: ouderenverwaarlozing

Voor ouderen heb je in Korea respect. Tot zover de omgangsvormen. Want waar voorheen de jongere generatie zorg droeg voor hun ouders of grootouders, is die traditie aan het veranderen. Met grote gevolgen als eenzaamheid en armoede.

Woensdag: gaming-hoofdstad van de wereld

Gaming-hoofdstad van de wereld, wordt Seoul wel genoemd. De online-spelletjes-spelers zijn daar sterren zoals hier voetballers dat zijn. Bij een vriendje thuis spelen zijn ze wel ontgroeid. In hartje Seoel kun je naar het e-sport stadion om te kijken naar online-gamen. Maarten Bleumers begaf zich tussen de juichende jeugd.

Donderdag: ambitieuze banenzoekers

Het arbeidsethos in Zuid-Korea is erg hoog. Falen is geen optie. Dus als er om een baan te bemachtigen een test afgelegd moet worden dan ontstaat er een industrie om te zorgen dat je die test zo goed mogelijk gaat maken. Er is zelfs een hele wijk ontstaan rond deze examenindustrie. Test-village, of Exam-village wordt die wijk ook wel genoemd. Samen met zijn vertaler Hegoen Chung nam verslaggever Maarten Bleumers daar een kijkje.

Vrijdag: hondenvlees

In Zuid-Korea worden regelmatig honden gegeten. Vooral op de zogenoemde Boknal-dagen, drie feestdagen in juli en augustus. Traditioneel hét moment om hondenvlees te eten. Maar de tijden lijken te veranderen.

Dit waren vijf reportages van Maarten Bleumers over Seoul en Zuid-Korea. Volgende week zijn we in het Waalse Charleroi. Lees hier meer verhalen van wereldburgers.

Ster advertentie
Ster advertentie