Tweede Kamerverkiezingen 2023
BNNVARA

Politici zie je alleen in verkiezingstijd: 'Daarna zie je ze niet meer op straat'

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Politici zie je alleen in verkiezingstijd: 'Daarna zie je ze niet meer op straat'

Politici laten zich alleen in verkiezingstijd zien, "daarna zie je niemand meer op straat lopen", zegt Dudu. Zij werkt in het Amsterdamse café 100% Zuidoost. Of ze gaat stemmen en wat de zorgen zijn van vaste gasten hoor je in de laatste Burger, Bier, Bitterbal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ik hou niet van politiek", zegt Dudu wanneer Patrick Lodiers haar vraagt naar hoe ze kijkt naar de verkiezingen. "En ik ga ook nooit stemmen. Ze beloven zoveel en doen niets. Politici hoor je wanneer er gestemd moet worden. Dan zie je ze. Dan hoor je hun stem. Dan zie je de rode groep, de groene, ze brengen roosjes voor mensen. Ze delen ballonnen uit. En daarna zie je niemand meer op straat lopen."

Burger, Bier, Bitterbal

In de nieuwe YouTubeserie van De Nieuws BV op het kanaal van NPO Radio 1 gaat Patrick Lodiers in gesprek met bezorgde Nederlanders. In aanloop naar de verkiezingen gaat hij naar verschillende kroegen en peilt onder het genot van een biertje en een bitterbal de stemming. Wat zijn de zorgen? Waarop wordt gehoopt? Kortom: hoe staat het ervoor zo richting 22 november? De hele serie vind je hier!

Armoede in Zuidoost

In de stamkroeg van Lodiers is het druk. De tafeltjes zijn bezet, de bar is vol: precies hoe je café 100% Zuidoost vaak aantreft. Over politiek gaat het niet veel in de kroeg, maar wanneer je ernaar vraagt, dan komen de meningen en opvattingen wel boven tafel. Een van de grote zorgen in de kroeg? De toenemende armoede in Nederland.

"Mensen komen niet uit met wat ze verdienen", zegt Franklin. "Ik weet nog toen ik hier kwam, toen hadden we nog geen voedselbanken en dat soort dingen. Nu komen mensen niet rond van een uitkering." Franklin is vrijwilliger en helpt mensen die in de schulden zitten. Hij ziet bij mensen thuis hoe heftig dat is: "Mensen schamen zich. Het is valse schaamte, maar ze schamen zich."

Nieuw elan

Volgens Franklin is het tijd voor 'nieuw elan', voor nieuwe gezichten in de politiek. Volgens Dudu is het tijd dat politici zich ook laten zien buiten verkiezingstijd. En als ze zich laten zien in 100% Zuidoost? Dan verwelkomt zij hen met open armen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie