Tweede Kamerverkiezingen 2023
BNNVARA

Zorgen in Café Baarends in Goes: 'Kernenergie is helemaal niet schoon'

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgen in Café Baarends in Goes: 'Kernenergie is helemaal niet schoon'

Goes is een plek die in de videoserie 'Burger, Bier, Bitterbal' niet mag ontbreken! De Zeeuwse plaats is namelijk de plek waar Patrick Lodiers is opgegroeid. Daarom peilt de De Nieuws BV-presentator in Café Baarends de stemming: waar maken de vaste gasten zich zorgen over in aanloop naar de verkiezingen op 22 november?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Thuiskomen is het voor Patrick Lodiers, wanneer hij de deur van Café Baarends in Goes opent. Goes is namelijk de plaats waar Patrick zijn middelbare schooltijd doorliep. En, Café Baarends is dé plek waar zijn liefde voor bruine kroegen, fluitjes en bitterballen is ontstaan. De tijd in het café heeft stilgestaan: niet alleen ziet het er nog hetzelfde uit, ook barvrouw Annelies ontvangt de De Nieuws BV-presentator zoals altijd met open armen.

Veiligheid in Goes

Maar in de 30 jaar dat Lodiers weg is uit Goes, is er wel wat veranderd in de Zeeuwse plaats, vertelt Annelies: "Ik kon mij niet voorstellen, 10 jaar geleden nog niet, dat ik soms dacht, voel ik mij wel veilig op straat. Ik zal 's nachts niet meer lopen op straat, ik fiets. Ik doe nu mijn deur op slot. Vroeger toen mijn kinderen naar de disco gingen, liet ik de achterdeur open. Dan konden ze van de disco als het druk was zo even snel naar huis om naar het toilet te gaan. Dat doe ik niet meer."

Burger, Bier, Bitterbal

In de nieuwe YouTubeserie van De Nieuws BV op het kanaal van NPO Radio 1 gaat Patrick Lodiers in gesprek met bezorgde Nederlanders. In aanloop naar de verkiezingen gaat hij naar verschillende kroegen en peilt onder het genot van een biertje en een bitterbal de stemming. Wat zijn de zorgen? Waarop wordt gehoopt? Kortom: hoe staat het ervoor zo richting 22 november? De hele serie vind je hier!

Nieuwe kerncentrales in Borssele

Aan de leestafel in het café leest Mieke de Klimaatkrant. Toeval is dat niet, aangezien Mieke zich zorgen maakt om het klimaat, en specifiek kerncentrales. Zij woont namelijk in Borssele, waar wordt gesproken over de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Want, zo wordt beredeneerd, als wij in de toekomst schone energie willen opwekken dan is kernenergie nodig. Maar, zegt Mieke: "Kernenergie is helemaal niet schoon. Het is niet duurzaam. Het produceert plutonium waar je atoomwapens mee maakt. Het afval blijft honderdduizend jaar gevaarlijk."

Joke, de zus van barvrouw Annelies, die samen met haar zus de eigenaar van Café Baarends is, heeft geen probleem met de bouw van de kerncentrales. De bouw zou 18 jaar duren, voor Joke betekent dat: "18 jaar werkgelegenheid voor de provincie. Het is ook goed voor het café, als de mensen op stap gaan."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en X (voormalig Twitter).

Ster advertentie
Ster advertentie