Tweede Kamerverkiezingen 2023
MAX

Partijstandpunten in een oogopslag via post-its op Instagram

foto: Insta: @partijprogrammasinpostsfoto: Insta: @partijprogrammasinposts
  1. Nieuwschevron right
  2. Partijstandpunten in een oogopslag via post-its op Instagram

De juiste partij kiezen door alle partijprogramma's door te spitten? Daar beginnen de meeste mensen niet aan. En zeker jongeren niet, dachten docenten Marijn Jut en Jasper Vierboom. Hoe krijg je die groep dan toch naar de stembus? Jut en Vierboom posten al een tijdje quotes uit partijprogramma’s op Instagram en bereiken daar tienduizenden volgers mee. "Ik hoop dat mensen gaan stemmen", zeggen ze in Villa VdB.

Partijstandpunten in een oogopslag; via digitale post-its op Instagram

'We zetten Europees in op een versterking van het treinnetwerk'. Zomaar een zin die 1-op-1 overgenomen is uit het partijprogramma van de VVD. En het is een zin die het instagramaccount ‘Partijprogrammas-in-posts’ heeft gehaald. "Gewoon knippen en plakken", zegt Jasper Vierboom. Dat idee ontstond in 2021 tijdens de coronacrisis, vertelt mede-oprichter Marijn Jut. Ze was voor haar werk als docente een online verkiezingsdebat aan het voorbereiden voor haar leerlingen toen ze alle verkiezingsprogramma's indook: "Ik kwam allerlei standpunten tegen waarvan ik niet wist dat die partij daarvoor stond. Van daaruit is het verder gaan borrelen."

Quotes kiezen

De oprichters denken goed na over welke zinnen er wel of niet op het account komen te staan. Jut legt uit: "We hebben echt gekeken naar elk partijprogramma en hoeveel hoofdstukken daarin staan. Zo kunnen we met de dagen tot de verkiezingen precies zien hoeveel quotes we nodig hebben." Zo moet voorkomen worden dat bepaalde partijen alleen maar quotes over één bepaald thema krijgen op het account. "Het zou vreemd zijn als de Partij voor de Dieren alleen maar quotes over klimaat zouden krijgen, terwijl ze over veel meer thema's iets vinden", zegt Jut.

Wat scoort goed?

Het gaat goed met het account, er zijn al meer dan 60-duizend volgers . Een post die goed scoort gaat bijvoorbeeld over de afschaffing van de termen 'hoger' en 'lager' opgeleiden. Die komt uit het partijprogramma van de BBB. Ook een post van Volt scoort goed, waarin staat dat de partij wil onderzoeken of bepaalde drugs onder bepaalde omstandigheden gelegaliseerd kan worden. "Wat ik vind opvallen is de toon in sommige partijprogramma's. Sommige partijen hebben een denigrerende toon. Bepaalde partijen gebruiken moeilijke woorden, anderen juist heldere taal. En sommigen geven achtergrond bij bepaalde thema's terwijl anderen er maar vijf woorden aan wijden", zegt Jasper Vierboom.

Naar de stembus

Het hogere doel achter het account is vooral om mensen te laten stemmen. "Honderd procent", zegt Marijn Jut meteen. Jasper Vierboom valt bij; "Ik hoop vooral dat ook al die jonge mensen die ons volgen naar de stembus gaan. dat het nu dus niet de kleinste groep stemmers is, maar even groot als de andere groepen."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie