Podcast
EO

Waarom je politici zo vaak 'ik maak hem even af' hoort zeggen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom je politici zo vaak 'ik maak hem even af' hoort zeggen

Wie heeft hem deze campagne niet gehoord: 'Ik maak hem even af.' Dé truc om onderbrekende tegenstanders in een debat of interview het zwijgen op te leggen. In de podcast De Spindoctors ontleden voormalig spindoctor Jack de Vries en politicoloog en voormalig adviseur van Lodewijk Asscher Julia Wouters hoe slim dit is om aan het woord te blijven, én ze delen de trucs om het woord te kríjgen in een debat.

#8 - De ‘Ik maak hem even af’ - De Spindoctors

"Vroeger zei je: mag ik even uitpraten? Maar dan maak je de ander een verwijt. Als je zegt 'ik maak hem even af,' daar straal je een natuurlijke autoriteit mee uit. Je vraagt ook niet of je het af mag maken, je kondigt het aan, je laat een seconde stilte vallen en gaat door met je verhaal," zegt Julia Wouters. Het is heel belangrijk om in de politiek je punt af te kunnen maken. "Meestal maak je een aanloopje, en dan wil je net je conclusie maken en dan word je in de rede gevallen."

Heel hard nee schudden

Een andere retorische truc is drie punten noemen, vertelt Jack de Vries: "Drie punten zijn van belang, als je dat zegt op tv dan krijgt de regie op het oortje dat die drie punten wel af moeten want de kijker wil ook wel weten wat die drie zijn. Zo claim je voor je zelf ruimte."

Wat ook goed werkt volgens De Vries, is heel demonstratief 'nee' schudden op televisie. "Dat ziet de kijker, de regie pakt het op, en dan krijgt de presentator in zijn oortje, die De Vries is het er niet mee eens, ga naar hem. Het probleem van veel mensen is dat ze ja knikken als een ander aan het woord is."

Doe of je een opera zingt

Krijg je zelfs daarmee niet het woord, dan heeft Julia Wouters nog een bijzondere truc: "Ga staan of je op het marktplein staat alsof je aan het oreren bent, of een opera aan het zingen bent. Dat je je lichaam groot houdt en je hand om hoog steekt, alsof je ieder moment in zingen uit kan barsten en iets heel belangrijks te verkondigen hebt. Dat ziet er heel overdreven uit maar het is heel effectief."

In deze aflevering van De Spindoctors reageren Jack de Vries en Julia Wouters ook op de laatste ruzie bij 50PLUS, én hoe er bij het CDA en de PvdA ruzie gemaakt werd. Luister de aflevering via de site van NPO Radio 1 of via je favoriete podcastapp!

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie