Podcast

'Je kunt al met potlood opschrijven dat er in 2023 weer verkiezingen zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Je kunt al met potlood opschrijven dat er in 2023 weer verkiezingen zijn'

[EO] In 2023, over twee jaar zijn er alweer Tweede Kamerverkiezingen. Dat denkt Nieuwsuur-verslaggever Arjan Noorlander, die speciaal voor de podcast Europa Draait Door in zijn kristallen bol keek. "Je kunt het al met potlood opschrijven", zei hij in de podcast.

#52 - 'Een nieuwe Rutte-doctrine: laten we niet over Europa praten', zegt Arjan Noorlander (S02) - Europa draait door

Welke partijen er ook in het kabinet komen, ze krijgen te maken met een aantal parlementaire enquêtes en moeten ook de coronacrisis nog managen. "Er wordt dadelijke een coalitie geformeerd terwijl we niet weten hoe de coronacrisis financieel afloopt, hoe internationale vraagstukken op tafel komen. Er komt een heel wankel kabinet van vier of vijf partijen die nog niet weten hoe de toekomst eruit ziet. Over twee jaar moeten ze elkaar in de ogen kijken en zeggen: de wereld ziet er nu heel anders uit, moeten we niet herformeren? En dan komen ze er niet uit", tekent Noorlander de toekomst uit. Ook Rutte gaat hier vanuit, denkt hij.

Europa als Rutte-doctrine

Noorlander was te gast in de podcast om te praten over de gebrekkige aandacht die de Europese Unie krijgt in de campagne. Een bewuste strategie van bijvoorbeeld premier Rutte, zegt Noorlander. "Je zou het een Rutte-doctrine kunnen noemen: laten we niet over Europa over praten."

De journalist sprak Rutte regelmatig tijdens Europese bijeenkomsten, toen hij als correspondent in Brussel werkte. Hij merkte dat de premier geen zin heeft om het onderwerp Europa heel erg te belichten, vertelt de verslaggever: "Hij laat doorschemeren dat hij eigenlijk geen fundamenteel debat over de Europese Unie wil in Nederland. Dat debat raakt snel vervuilt door oneliners en tegenstanders die proberen een tegenbeweging te vormen."

Daarnaast heeft Rutte ook geen groots pro-EU-verhaal, zoals bijvoorbeeld D66 of Volt dat wel hebben: "Zijn verhaal is eigenlijk 'ik vind het wel best zo'", zegt Noorlander. "We zitten nu een beetje in een Europa tussen 'het stelt niks voor' en 'een groot machtsapparaat' en dat is een plek die Rutte prima vindt voor de Europese Unie. Hij gebruikt het als hij het kan gebruiken, hij is boos als hij er boos over kan zijn. En dat kan hij doen zolang het fundamentele debat niet bestaat."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie