Binnenland
NOS

ANBO: derde ouderen gaat per post stemmen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ANBO: derde ouderen gaat per post stemmen

Bijna een derde van de 70-plussers zegt van plan te zijn per brief te gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat meldt ouderenorganisatie ANBO na een eigen peiling.

"Er zit bij ons ook wel een zorg eerlijk gezegd, want als je de instructies niet goed opvolgt dan kan je stem ongeldig zijn. En het is best wel even lastig dat briefstemmen. Je moet hem ook nog ruim op tijd op de post doen, dus hopelijk krijgen mensen de brief op tijd en doen ze het ook snel", zegt Ewald van Kouwen van ouderenbond ANBO in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Zorgen over mogelijke ongeldige stemmen

De bond hield de enquête onder 6000 mensen van 65 jaar en ouder. De organisatie wilde weten wat voor invloed corona heeft op de verkiezingen.

De ANBO zegt verheugd te zijn dat "best veel senioren gebruik gaan maken van deze unieke mogelijkheid in coronatijd". Maar de ouderenorganisatie maakt zich wel zorgen over mogelijke ongeldige stemmen.

Vanwege coronaveiligheid mogen 70-plussers per post stemmen. Daarnaast kan in veel plaatsen al op 15 en 16 maart worden gestemd. 11 procent van de ouderen denkt erover om op die dagen al hun stem uit te brengen.

Zorgvuldig

Vandaag krijgen de eerste 240.000 senioren hun stembiljet thuisgestuurd om per post te stemmen. In totaal krijgen 2,4 miljoen mensen de mogelijkheid om per brief de stem uit te brengen. De ANBO wijst ouderen erop dat ze hun biljet zorgvuldig moeten invullen om een ongeldige stem te voorkomen.

Twee weken geleden werd in Den Haag een proef gehouden met twaalf ouderen die per post hun stem uitbrachten. Meer dan de helft van die stemmen zouden bij echte verkiezingen ongeldig zijn verklaard. "Als deze aantallen zich landelijk vertalen, dan wordt het een drama", zei de onderzoeksleider toen.

De bond waarschuwt ouderen nu. ANBO adviseert de briefstemmers er goed voor te gaan zitten en zo mogelijk een ander te laten meekijken. Ook moet de brief op tijd verstuurd worden.

Stemmen senioren

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie