Tweede Kamerverkiezingen 2023
EO

CDA verbaasd over doorrekening: gezinnen komen er slechter uit dan gedacht

  1. Nieuwschevron right
  2. CDA verbaasd over doorrekening: gezinnen komen er slechter uit dan gedacht

Het was even schrikken voor het CDA. Uit de doorrekening van het CPB blijkt dat gezinnen er slechter uitkomen dan verwacht. "We hadden verwacht dat het iets positiever uit zou pakken", zegt Inge van Dijk in Geld of je Leven rekent door.

Video niet beschikbaar

De armoede onder kinderen neemt wél af in de plannen van het CDA, zegt Van Dijk. "We investeren veel in de kinderopvang, kinderbijslag en kindertoeslag", vertelt ze. Maar onderaan de streep gaan gezinnen er volgens het CPB dus op achteruit.

Dat komt dus door BTW-verhogingen, stelt Van Dijk. "We verhogen de BTW op tabak en vapen, terwijl niet elk gezin per definitie haar geld daaraan gaat uitgeven", zegt ze. "Mensen kunnen een keuze maken of ze hun geld daar wel of niet aan uitgeven, maar bij het CPB wordt dat allemaal op één grote hoop gegooid."

Econoom Marieke Blom nuanceert de negatieve CPB-doorrekeningen ook: "Het CPB noemt huishoudens gezinnen. Wat hier gezin heet, kan ook een alleenwonende oudere of jongere zijn." Een groep gezinnen die er overigens wél flink op vooruit gaat, zijn de eenverdieners, vertelt Van Dijk.

Rijken meer belasting

Rijke gezinnen gaan sowieso meer betalen bij het CDA. Boven de 73.000 euro per jaar inkomen, gaat het belastingtarief van 54 procent betalen. Het CPB noemt dit een lastenverzwaring van 9 miljard voor gezinnen. "Maar aan de andere kant gaat het kindergebonden budget ook flink omhoog. Mensen die iets meer kunnen bijdragen, laten we meer bijdragen."

Gaat het CDA nog wat doen om gezinnen tóch een positievere CPB-doorrekening te geven? "De makkelijkste knop is de kinderbijslag, maar je moet op lange termijn echt met het belastingstelsel aan de gang."

Beluister hier het hele gesprek met Inge van Dijk en Marieke Blom. - Geld of je leven

Ster advertentie
Ster advertentie