Tweede Kamerverkiezingen 2023
WNL

Dassen (Volt): Debatten moeten over inhoud gaan, 'niet over wie premierskandidaat NSC wordt'

foto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Dassen (Volt): Debatten moeten over inhoud gaan, 'niet over wie premierskandidaat NSC wordt'

Lijsttrekker van Volt Laurens Dassen vindt dat het in de huidige verkiezingsdebatten meer over de inhoud moet gaan. "Nu wordt de vraag wie de premierskandidaat van Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract is steeds gesteld, maar wees daar duidelijk over. Dan hoeven we er ook niet de hele tijd over te discussiëren", zegt Dassen in Sven op 1.

Sven op 1 Verkiezingsreeks: VOLT-lijsttrekker Laurens Dassen

Dassen ziet dat iedere partijleider dezelfde vraag gesteld krijgt: wil hij of zij premier worden? "Dat is waar elk debat mee begint." Deze vraag werd ook gesteld aan Omtzigt, waar geen duidelijk antwoord op kwam. Dassen pleit voor duidelijkheid. "Op 22 november zijn de verkiezingen, dus de tijd is wel rijp. Wees daarnaast ook duidelijk wat je met Europa wil en de richting die je met Nederland op wil gaan."

Europese oplossing

In het NRC waarschuwde Dassen dat als Omtzigt aan de macht komt, de gevolgen groot zullen zijn en Nederland veertig stappen terug zal zetten. "Alle grote uitdagingen waar deze verkiezingscampagne over gaan, klimaat, bestaanszekerheid, digitalisering en migratie, vragen om een Europese oplossing."

"Omtzigt wil graag dat nationale parlementen weer een veto krijgen over elk besluit waar de Europese Unie over gaat. Daarmee krijgt bijvoorbeeld de premier van Hongarije Viktor Orbán bij ieder dossier een vetorecht. Dan wordt de Europese Unie onbestuurbaar. Als je het hebt over goed bestuur, moet je ervoor zorgen dat de Europese Unie ook goed bestuurd kan worden", zegt Dassen.

Dassen vreest voor toenemend conservatisme in Europa. "Wat we op dit moment zien, is dat Europese landen niet voldoende samenwerken om alle Europese uitdagingen op te lossen. Dat leidt tot stijgend wantrouwen, populisme en angst voor de toekomst."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie