Tweede Kamerverkiezingen 2023
KRO-NCRV

SCP waarschuwt partijen: 'Let op wat je belooft, vertrouwen is al broos'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SCP waarschuwt partijen: 'Let op wat je belooft, vertrouwen is al broos'

Verkiezingsprogramma's staan vooral vol mooie beloftes, maar zit er ook een visie achter? Is het wel haalbaar? Yvonne de Kluizenaar en Willem Huijnk van het Sociaal en Cultureel Planbureau hebben de programma's van de grootste partijen doorgelezen en beoordeeld.

Speerpunten

In het onderzoek van SCP namen De Kluizenaar en Huijnk een aantal grote onderwerpen onder de loep, zoals bestaanszekerheid, zorg, arbeid, migratie, kansengelijkheid en verduurzaming. "Partijen spreken zich wel uit over de waarden die zij aandragen", legt uit Huijnk uit. Maar het grotere verhaal ontbreekt grotendeels. "Er worden wel keuzes gemaakt, maar die lijken niet voldoende te zijn om de grote vragen die er zijn op te pakken."

Vertrouwen

Het historisch lage vertrouwen in de overheid maakt het moeilijker voor de kiezer om te geloven in de beloftes die worden gedaan. "Dus neem die kiezers heel serieus. Let op wat je belooft, want het vertrouwen is al heel broos", aldus Huijnk. "In de grote lijnen zie je dat de partijen hier wel aandacht voor hebben."

In de knel

Sommige partijen willen ook afwijken van internationale afspraken over bijvoorbeeld de energietransitie. "Op meerdere vlakken knelt het", merkt De Kluizenaar. "Het wordt niet altijd geadresseerd hoe dat wordt geprioriteerd", zegt zij over de partijprogramma's. "Het afwijken van internationale verdragen heeft vrij vergaande consequenties. Daar moet je wel rekening mee houden als je dat soort zaken voorstelt", vindt Huijnk.

Formatie

"Het is aan de samenleving om daar bewust van te zijn. Oplossingen klinken misschien simpel, maar hebben heel grote gevolgen", gaat Huijnk verder. De onderzoekers benadrukken dat het voornamelijk gaat om wat er in de formatieperiode gebeurt en wat voor beleid daaruit voortkomt. "Als daar niet duidelijk is dat we stappen vooruit gaan maken, is dat problematisch", aldus De Kluizenaar.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie