Spraakmakers
KRO-NCRV

Kindermishandeling komt vaker voor dan je denkt: 'nazorg moet beter'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kindermishandeling komt vaker voor dan je denkt: 'nazorg moet beter'

Na de eerste meldingen moeten mishandelde of misbruikte kinderen op dit moment langs verschillende loketten en instanties. Dat heeft veel impact op een kind. Daarom moet het anders, vindt Amsterdams gemeenteraadslid Fatihya Abdi. "Mensen kunnen zich het niet voorstellen, maar kindermishandeling is echt iets dat heel veel gebeurt."

Fatihya Abdi over de zorg na kindermishandeling

Alle hulp op één plek

Kinderen zouden op één plek alle hulp moeten kunnen krijgen die nodig is. Een motie om dat in Amsterdam te regelen wordt vanmiddag naar alle waarschijnlijkheid aangenomen. Maar het liefst zou Abdi dit ook landelijk uitrollen. "Ik vind niet dat je postcode moet bepalen hoe goed je geholpen wordt als kind."

Hoge drempel

"Kinderen die misbruikt of mishandeld zijn, zijn best wel weerloos. Het speelt zich verborgen af en soms lijkt het of niemand het weet of ziet en dat maakt het voor de kinderen extra pijnlijk en geeft het gevoel dat ze er niet toe doen", vertelt Abdi. "En dan moet je je bedenken dat in 69 procent van de gevallen de ouders de daders zijn. Gewoon om een beeld te schetsen van de drempel die je als kind of buitenstaander ervaart om te zeggen: er speelt hier echt iets", zegt Abdi.

Traject van hulpverleners en justitie

Als de moed dan verzameld is om de stap tot hulp te zetten, komt het kind in een heel traject van hulpverleners en justitie terecht. Volgens de wet moet Veilg Thuis als eerste een gesprek voeren met het kind, vertelt Abdi. "Wat je daar ook ziet is dat daar verschillende gesprekstechnieken worden gebruikt. Vervolgens komt er misschien een gesprek met de raad van kinderbescherming. En wanneer er sprake is van een strafbaar vermoeden, komt er ook nog eens een gesprek met de politie. Maar ook bij de politie zijn er dan verschillende protocollen." Zo wordt vanaf 13 jaar per geval bekeken of een kind wel of niet als kwetsbaar kan worden beschouwd en nog eens verhoord moet worden. Het is dan afhankelijk van de agent wat dat dan betekent.

'Kindermishandeling gebeurt heel veel'

"We gaan in Nederland altijd uit van de multidisciplinaire aanpak. Dat zegt het kabinet ook altijd. Dat is genoeg." Maar Abdi is het daar niet mee eens. "Mensen kunnen zich het niet voorstellen, maar kindermishandeling is echt iets dat heel veel gebeurt. Als ik even naar Amsterdam mag gaan: we hebben vorig jaar meer dan 10.000 meldingen gehad. De meeste meldingen kwamen uit Nieuw-West en Zuidoost. Niet toevallig zijn dat ook dat de meest kwetsbare buurten in de stad waar veel armoede is. We weten dat dat vaak een voorspeller is voor geweld."

Abdi maakt zich er zorgen om dat kinderen meerdere keren hun verhaal moeten vertellen, met verschillende gesprekstechnieken en verschillende instanties. Dat kan heel schadelijk zijn voor het kind. "Mijn pleidooi is: breng al die professionals naar het kind toe in plaats van dat al die kinderen naar de professionals moeten gaan. Zeker als je weet dat zo'n kind eigenlijk echt weerloos is, en we die verklaring echt nodig hebben."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie