Spraakmakers
KRO-NCRV

Bruin café onder druk? Robert ten Brink: 'Bestaat al lang niet meer'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bruin café onder druk? Robert ten Brink: 'Bestaat al lang niet meer'

Het bruin café is aan het verdwijnen. De bruine lambrisering en het meubilair uit de jaren '70 of '80 wordt steeds vaker vervangen door hippe cocktailbars en koffieplekken. Gepleit wordt om het op de
Werelderfgoedlijst te zetten. Of is dat misschien al te laat? Want volgens Robert ten Brink, presentator en eigenaar van café Heuvel, bestaat die bruine kroeg al lang niet meer.

Kunstmatig overeind houden

"Er zit een bepaald sentiment in en sfeer dat je zou moeten koesteren", zegt Dirk Beljaarts, directeur Koninklijk Horeca Nederland. Aan de andere kant geeft Beljaarts ook aan dat dit gewoon de ontwikkeling is op dit moment. "Vroeger hadden we ook op elke hoek van de straat een groenteboer en die moet je nu ook met een vergrootglas zoeken." Volgens Beljaarts kun je dat soort dingen niet kunstmatig overeind houden.

Café op Werelderfgoedlijst?

Het bruin café op de Werelderfgoedlijst zetten, vindt Beljaarts dan ook niet meteen een goed idee. Hij noemt het te formeel. "Het belang staat boven kijf, maar als er niemand naartoe gaat, heeft het niet zoveel zin." Als mensen het zo belangrijk vinden dat het blijft bestaan, moeten ze er, volgens hem, vooral veel naartoe gaan.

'Bestaat niet meer'

Presentator Robert ten Brink is eigenaar van café Heuvel aan de Prinsengracht in Amsterdam. Volgens hem bestaat het bruin café eigenlijk al lang niet meer. De inrichting en sfeer wel, maar voor de rest is er weinig van over. "Want als je 20 jaar teruggaat met vieze koffie en vieze zoete wijn, dat is toch helemaal niet meer? We hebben tegenwoordig goede koffie, de beste wijn die je kan bestellen, en prosecco. Maar wel dezelfde sfeer en gehaktballetjes en kaas en worst."

'Café wordt bepaald door mensen die er komen'

Een café is volgens Ten Brink geen concept. Maar een plek "met een pomp waar bier uitkomt en dan met lekkere dingen eromheen". Volgens Ten Brink gaat het sowieso veel meer over de mensen die er komen dan over de kroeg zelf. "Zo’n café wordt bepaald door de mensen die er komen."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie