Sport
NOS

Erben Erbij: Op bezoek bij 'gouden' Kiran Badloe: 'Een voorrecht om hier te zijn'

foto: RadiOlympia
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: Op bezoek bij 'gouden' Kiran Badloe: 'Een voorrecht om hier te zijn'

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de evenementen waar Nederlandse olympiërs in actie komen. Wennemars stapte op dag 8 van de Spelen in de auto en verliet Tokio voor een ochtend in de baai van Enoshima. Daar behaalde windsurfer Kiran Badloe de vierde gouden medaille voor Nederland.

Video niet beschikbaar

'Dit is zeilen, hier zijn geen schema's'

Voordat Kiran Badloe zijn medal race succesvol had volbracht sprak Vliegende Keep Wennemars in de vroege ochtend tijdens de uitzending van RadiOlympia met presentatoren Robbert Meerder en Jurgen van den Berg. Wennemars voelde zich al snel thuis aan het water. "Als je in Tokio bent is het heel hectisch, je zit vast aan de strenge coronamaatregelen en je kunt je amper bewegen. Dan rijd ik anderhalf uur, kom aan bij een baai en het is net alsof ik in Zuid-Frankrijk ben", vertelt Wennemars.

"Ik zit hier lekker aan het strand, allemaal bootjes op het water. Iedereen is hier heel relaxed. Ik kwam nog een beetje opgefokt aan vanuit Tokio en het eerste wat ik vroeg aan de mensen hier was: wat is het schema voor vanochtend? Die mensen zeiden: een schema? Dit is zeilen, hier zijn geen schema's. Kijk naar de wind en go with the flow. Ik ben nu ook helemaal zen", aldus de oud-schaatser.

Eén met de natuur

Wennemars zag Badloe voor zijn medal race in alle rust met de Nederlandse media praten. "Je voelt het aan alles. Dit wordt zijn dag. Hij gaat hier heel erg van genieten", zei de NOS-analist, die zelf ook genoot van zijn uitstap naar de baai van Enoshima. "Je merkt echt dat de mensen hier een bepaalde rust hebben en moeten omgaan met de natuur, de wind moeten lezen. Deze sport is niet maakbaar. Je moet één zijn met de natuur."

"Zeilen en windsurfen is anders dan de sporten waar ik in Tokio al ben geweest. Daar gaat alles hard en snel. Iedere sport heeft een eigen dynamiek en karakter, al draait het overal om winnen en verliezen. Maar neem judoka Henk Grol: hij wil altijd hard tegen de tegenstander strijden. Maar hier moet je rustig zijn en omhoog kijken naar de wind en de wolken."

De ontspannen sfeer bevalt Wennemars. "Maar het is hier ook geen losgeslagen bende. Er zit wel structuur in. De coronamaatregelen zijn hier ook super streng. Ze zijn alleen makkelijker uit te voeren in een eigen bubbel. Ze hebben hier alle ruimte en het Nederlandse team zit op een hele fijne plek. Het is een voorrecht om hier te mogen zijn en om Tokio even te kunnen verlaten."

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie