Sport
NOS

Waterpoloster Vivian Sevenich na historische zege: 'Olympische gevoel echt te pakken'

  1. Nieuwschevron right
  2. Waterpoloster Vivian Sevenich na historische zege: 'Olympische gevoel echt te pakken'

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben vrijdag historie geschreven op de Olympische Spelen. De ploeg van bondscoach Arno Havenga versloeg Zuid-Afrika met 33-1, de grootste waterpolozege ooit op de Spelen. Vivian Sevenich was drie keer trefzeker voor Nederland, maar wil niet te veel waarde hechten aan het doelpuntenfestijn. De waterpoloster weet dat er ook nog verbeterpunten zijn in het spel om aanspraak te maken op een medaille.

Video niet beschikbaar

Sevenich blikte in RadiOlympia in gesprek met presentatoren Tom van 't Hek en Toine van Peperstraten terug op de historische zege op Zuid-Afrika, dat debuteert op de Spelen. "Wij wisten al van tevoren dat Zuid-Afrika geen zware tegenstander zou zijn. Maar dat het een historische zege zou worden, wisten we nog niet", vertelt Sevenich vanuit het olympisch dorp in Tokio.

"Met Jong Oranje hebben we in het verleden ook weleens dit soort grote uitslagen neergezet op een EK. Het is niet Olympische Spelen-waardig, maar Zuid-Afrika doet hier mee en die wedstrijd moeten we gewoon spelen. Juichen doen we niet echt in zo'n wedstrijd, maar zoveel scoren is wel lekker voor het gevoel naar de komende wedstrijd. Het zijn met name de combinaties, een extra passje, die de wedstrijd dan nog leuk maken", aldus de waterpoloster uit Winterswijk.

Progressie

Het Nederlandse team verloor de eerste groepswedstrijd van Australië (12-15), won daarna van Spanje (14-13) en was dus veel te sterk voor Zuid-Afrika. In het laatste groepsduel wacht Canada. Vier van de vijf teams in de poule kwalificeren zich voor de kwartfinales. "Op deze Spelen zijn er acht kanshebbers voor de medailles. Wij moeten nu vooral naar ons duel met Canada kijken en die winnen. We zien daarna wel wie we tegenkomen in de kwartfinales."

Volgens Sevenich groeit Nederland in het olympisch toernooi. "Tegen Australië schoten we uit de startblokken en speelden we vrijuit. We lieten het alleen liggen in de laatste helft. We moeten ons niveau vier periodes zien vast te houden. In de wedstrijd tegen Spanje lieten we zien dat we tot het laatste fluitsignaal kunnen vechten. Uiteindelijk trokken we aan het langste eind."

Verbeterpunten zijn er zeker, geeft de waterpoloster aan. "We krijgen in de eerste twee wedstrijden vijftien en dertien tegengoals, veel te veel. Verdedigend moeten we echt beter staan en de boel dicht houden. Dan trek je uiteindelijk makkelijker een wedstrijd over de streep. We hebben voorin genoeg creativiteit en kracht. Als we ons blijven verbeteren maken we zeker een goede kans", zegt Sevenich, doelend op de medaillekansen van de waterpolosters.

Debutanten

Net als al haar teamgenoten debuteert Sevenich op de Spelen. Dat de Spelen in Tokio door de coronasituatie qua sfeer en beleving anders zijn dan voorgaande Spelen heeft weinig invloed op de waterpolosters. "We zijn volledig gefocust op ons toernooi. We spelen om de dag en hebben ook weinig tijd om naar andere sporten te kijken. Het is voor ons trainen, voorbereiden en wedstrijden spelen. We zijn gewoon al blij om op de Spelen te zijn. We hebben het olympische gevoel goed te pakken."

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie