Sport

Stralende BMX'ster Merel Smulders: 'Met medaille onder mijn kussen geslapen'

NOS
foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Stralende BMX'ster Merel Smulders: 'Met medaille onder mijn kussen geslapen'

BMX'ster Merel Smulders pakte vrijdag tot haar eigen verrassing een bronzen medaille. De val van haar oudere zus Laura in de halve finales gaf Merel Smulders energie op weg naar de finale. Ze kan nog niet goed bevatten dat ze in de voetsporen is getreden van haar zus, die negen jaar geleden brons veroverde tijdens de Spelen in Londen. In RadiOlympia blikte de BMX'ster terug op haar bronzen race.

Samen met presentatoren Wouter Bouwman en Suse van Kleef luisterde Merel Smulders vanuit het olympisch dorp het radioverslag van commentator Sebastiaan Timmerman bij de BMX-finale van de vrouwen nog een keer terug. Daarin is te horen hoe zus Laura haar vanaf de kant aanmoedigde. "Super om dit terug te horen. Kippenvel. Laura moest ook best hard huilen, heel schattig, haha", vertelt Merel Smulders bij RadiOlympia.

Boosheid en verdriet omgezet

De BMX'ster uit Wijchen kan nog niet geloven dat ze een bronzen medaille heeft gewonnen op de Olympische Spelen. "Ik loop hier ook in het olympisch dorp tussen alle topatleten en dan lijkt het alsof er niets is gebeurd. Maar dan kom ik terug op mijn kamer en ligt die plak er toch wel. Nee, ik neem 'm niet mee als ik wat ga eten. Ik heb wel met de medaille onder mijn kussen geslapen", aldus Smulders lachend.

De familie Smulders heeft na vrijdag twee olympische bronzen medailles in bezit. "Dat ik een bronzen medaille zou halen had ik totaal niet verwacht. Dit is geweldig. Juist ook omdat Laura negen jaar geleden brons haalde in Londen. Het was een emotionele dag, ook omdat Laura in de halve finales eruit ging. Ik heb haar getroost en voelde me slecht. Ik voelde haar pijn. Maar ik kon de boosheid en het verdriet vanwege haar uitschakeling omzetten in positieve energie richting mijn finale."

Vlak voordat Smulders aan haar finale begon won teamgenoot Niek Kimmann goud bij de mannen. "Ik stond op dat moment achter de de startheuvel en keek naar een beeldscherm. Ik vond het super om te zien. Ik moest me nog wel even inhouden omdat wij nog moesten vertrekken. Ik was heel blij voor Niek en dacht: nou kan ik. Super mooi dat Niek mij daarna ook nog aanmoedigde. Prachtig om zijn reactie en die van Laura later terug te zien in een filmpje. Dat filmpje ga ik nog vaak terugkijken."

Feest in Nederland

Smulders heeft de medaillewinst nog niet uitgebreid gevierd. "Ik was super moe, had honger en hoofdpijn. We zijn 's avonds nog wat gaan eten en ik heb een rondje door het dorp gefietst. Ik ben daarna naar bed gegaan en heb nog een serietje gekeken. Misschien dat we vanavond nog een feestje gaan vieren. Maar ik ga vooral thuis met familie en vrienden feestvieren. Daar heb ik veel zin in."

"We vliegen zondag terug naar Nederland en dan ga ik door naar Scheveningen voor de huldiging. En daarna gaat de focus op het WK, dat is over drie weken. Daar heb ik eigenlijk ook veel zin in. Zeker omdat het WK op Papendal is. Dat is super vet. Het komt niet vaak voor dat het WK BMX in Nederland wordt gehouden", besluit Merel Smulders.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie