Sport
NOS

Erben Erbij: 'Er waren heel veel tranen vandaag'

foto: RadiOlympia
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: 'Er waren heel veel tranen vandaag'

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de evenementen waar Nederlandse olympiërs in actie komen. Dag 7 was een dag met ups-and-downs voor TeamNL. De medailles bij het BMX'en kregen geen passend vervolg met de uitschakeling van onder andere judoka Henk Grol en de voetbalvrouwen en de nederlaag van de hockeymannen.

Video niet beschikbaar

Wennemars was vrijdagochtend al euforisch over de gouden medaille van BMX'er Niek Kimmann, maar was ook onder de indruk van het brons van Merel Smulders op de BMX-baan. "Ik zag Merel donderdag nog fietsen en dacht: je doet wel mee en het gaat goed, maar het is nog te vroeg voor een medaille. Maar ze groeide in de wedstrijd en per heat ging het steeds beter. Haar laatste heat was ook direct haar beste. Ze had ook vast niet verwacht een medaille te halen", zegt Wennemars tijdens de uitzending van RadiOlympia in gesprek met Toine van Peperstraten en Tom van 't Hek.

Laura Smulders, de oudere zus van Merel, was een van de favorieten voor goud, maar kwam niet door de halve finales. "Zij was ontredderd en Merel troostte haar. Laura huilde tranen met tuiten. Op jonge leeftijd behaalde ze de bronzen medaille in Rio en toen overkwam het haar allemaal een beetje. Daarna werd ze echt heel goed. Laura en Merel zijn als zusjes altijd samen en het verdriet van Laura na de uitschakeling in de halve finale leek voor Merel belangrijker dan dat ze zelf de finale bereikte. De BMX-wereld is een hechte wereld. Er waren heel veel tranen vandaag."

De Budokan

Wennemars was 's middags te laat bij de Budokan om judoka Henk Grol nog in actie te zien. "Het was gewoon slecht bij Henk Grol: ippon en eruit. Maar ik hoorde steeds verhalen over die judohal. Ik moest er ook een keer kijken. Ik snap het, ik heb het door. Als je die hal binnenkomt voel je dat het echt oud en historisch is. Het is een prachtige hal. Ik hoopte daar ooit met heel veel toeschouwers te zitten."

"En ik hoopte ook nog Henk Grol te zien. Ik heb alleen een ochtend- en een middagprogramma en ik moest keuzes maken. Ik wilde Niek Kimmann zien en ik dacht: met Henk komt het ook vast wel goed. Hij komt minimaal in actie voor brons. Maar hij was al snel klaar. Het gaat sowieso bij judo niet heel goed. We halen veel te weinig medailles. Japan haalt wel de ene na de andere binnen."

De dag 8 begint voor Wennemars zaterdag bij de zeilwedstrijden. "Ik ga daar kijken hoe we gouden medailles veroveren. We staan nu achtste op de medaillespiegel. We zijn weer gestegen. Ik denk dat we er nu even van moeten genieten. Als we willen stijgen moeten we echt meer medailles gaan halen. We hebben drie gouden medailles en Zuid-Korea staat boven ons met vijf keer goud. Maar met windsurfer Kieran Badloe erbij hebben we eigenlijk al vier keer goud, hè!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie