Sport
EONOS

Succesvolle paralympiër Zijderveld stopt als 20-jarige: 'Aan topsport zit keerzijde'

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Succesvolle paralympiër Zijderveld stopt als 20-jarige: 'Aan topsport zit keerzijde'

Chantalle Zijderveld kan gerust de koningin van het zwemtoernooi op de Paralympische Spelen worden genoemd. Ze deed mee aan vijf afstanden en pakte vijf medailles.

Twee gouden, twee zilveren en een bronzen kwamen er vanuit Tokio in de koffer mee terug. Daarmee is het hoofdstuk topsport ook meteen afgesloten, Zijderveld stopt er op 20-jarige leeftijd mee.

Zijderveld is te gast in Langs de Lijn En Omstreken en legt uit waarom ze ervoor heeft gekozen om op jonge leeftijd te stoppen met haar topsportcarrière. "Topsport vraagt heel veel van je. Ik kan geen training voorbij laten gaan zonder dat ik 100% kan geven."

Twee jaar geleden had ze een burn-out en daarna is ze serieus gaan nadenken over het vervolg van haar leven. "Ik heb nooit vrienden kunnen maken. Je moet je hele sociale leven achterwege laten. Je moet zo veel voor topsport laten. Mensen zien het topje van de ijsberg en de medailles, maar ik vind het wel belangrijk dat mensen ook weten dat er een keerzijde aan zit."

Paralympiër Zijderveld is zeer succesvol, maar stopt toch op 20-jarige leeftijd

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie