NOS

AZ wint ook van Ajax en is nu mede-koploper in de Eredivisie

2. AZ wint ook van Ajax en is nu mede-koploper in de Eredivisie

In Alkmaar heeft AZ in een voetbalgevecht gewonnen van Ajax. Myron Boadu besliste één minuut voor tijd de wedstrijd. AZ staat nu op gelijke hoogte met de Amsterdammers.

Trainer Erik ten Hag moest bij Ajax een aantal noodgedwongen wijzigingen doorvoeren. Daley Blind, Serginio Dest en Quincy Promes waren niet beschikbaar in deze wedstrijd tussen de nummers een en twee op de ranglijst. Daarom stonden onder andere Perr Schuurs, Razvan Marin en Klaas-Jan Huntelaar in de basisopstelling. Verdediger Ron Vlaar heeft de wedstrijd niet kunnen halen bij AZ. Daarom stond Jordy Clasie opnieuw centraal achterin.

Ajax speelde slordig in de eerste paar minuten. De bezoekers leverde op enkele belangrijke momenten in, waarna AZ aan een uitbraak kon beginnen. Spits Myron Boadu, die afgelopen donderdag door een schorsing ontbrak tegen Manchester United, mistte zijn kans.

Veel spelers gleden uit

Op het gladde veld in Alkmaar, waar lang niet op gespeeld was, waren er in de eerste helft amper kansen. Bij zowel AZ als Ajax hield de verdediging de boel onder controle. Donny van de Beek kreeg in de 43e minuut de grootste kans voor rust. Het geplaatste schot ging anderhalve meter naast het doel van Marco Bizot.

Meer kansen in de tweede helft

Ajax kwam in de tweede helft beter in de wedstrijd. Bizot liet de bal los bij een voorzet van Hakim Ziyech. Huntelaar was daarbij net te laat om het beslissende tikje te geven. Lisandro Martinez raakte in de 67e minuut in buitenspelpositie de paal. Uit een corner kwam AZ met een strakke voorzet op Stijn Wuytens, maar het was net te hoog voor de Belg. Schuurs testte hierna Bizot, maar de 28-jarige keeper maakte geen fout.

De laatste tien minuten begonnen met een nieuwe grote kans voor Wuytens. De verdediger hoefde uit een hoekschop de bal alleen maar te raken om de 1-0 op het scorebord te zetten. Dit lukte hem niet.

Dan toch een goal

In de laatste minuut van de reguliere speeltijd werd er wel gescoord. Boadu zette zijn hoofd tegen de bal, waarna hij in het doel van Ajax verdween. Het was zijn elfde doelpunt van het seizoen. Hij is nu een van de vier koplopers in de Eredivisie.

AZAJA 1-0.mp3

Eerder dit seizoen won AZ al van de andere twee clubs uit de traditionele top drie: PSV en Feyenoord. AZ en Ajax hebben nu allebei 41 punten uit zeventien wedstrijden. De Amsterdammers hebben een beter doelsaldo. En zo wordt de Eredivisie dit seizoen toch nog spannend.