AZ grijpt laatste Europese ticket na vernederen Vitesse

2. AZ grijpt laatste Europese ticket na vernederen Vitesse

AZ mag deelnemen aan de voorrondes van de Conference League. In Alkmaar veroverde de ploeg van Pascal Jansen het laatste ticket in de finale van de play-offs tegen Vitesse. De Arnhemmers hadden in de return niets in te brengen: 6-1.

Vitesse ging de wedstrijd in met een 2-1 voorsprong na de overwinning van afgelopen donderdag. AZ wist dat het wat goed te maken had. Al na drie minuten stond Vangelis Pavlidis paraat om een lage voorzet bij de tweede paal tegen de touwen te schieten. Thomas Buitink kreeg voor de bezoekers een dot van een kans op de gelijkmaker. Hij raakte de bal compleet verkeerd toen hij 'm via de lat voor de voeten kreeg.

Vanaf dat moment was het de gehele eerste helft AZ dat de klok sloeg. Bij een afstandspoging van Tijjani Reijnders stond Vitesse-doelman Jeroen Houwen op het verkeerde been. Het schot werd van richting veranderd en zwabberde zo in de goal: 2-0. De derde keer dat de bal in hetzelfde doel lag, had Bas Nijhuis al gefloten om een vrije trap te geven aan AZ. Alsnog was het voor rust 3-0. Dani de Wit kon vrij binnen lopen.

Overklast

Begin tweede helft meldde Vitesse zich een paar minuten in het vijandelijke strafschopgebied. AZ hield het onder controle en overklaste de tegenstander in het restant van de wedstrijd. Reijnders maakte aan de enkele spanning die er hierdoor nog was een eind. Hij kon doorlopen en schoof de bal onder de benen van Houwen door: 4-0. Jesper Karlsson krulde een vrije trap van zeventien meter in de hoek: 5-0.

Uiteindelijk was er nog wel een eretreffer van Riechedly Bazoer die via muurligger Hakon Evjen scoorde: 5-1. En twee minuten voor tijd kreeg Karlsson nog een niet te missen kans op ongeveer elf meter: 6-1. AZ mag zodoende instromen in de tweede voorronde van de Europa Conference League.

Andere play-off

Vandaag moet nog één beslissing vallen. ADO Den Haag en Excelsior strijden om 18.00 uur om één plaats in de Eredivisie. De wedstrijd is rechtstreeks te volgen in NOS Langs de Lijn dat voor deze gelegenheid een uur langer door gaat, tot 20.00 uur op NPO Radio 1.