Groningse tweeling op jacht naar Marokkaans korfbalgoud
- Nieuws
- Groningse tweeling op jacht naar Marokkaans korfbalgoud
Nederland heerst al jaren in de korfbalwereld. 'We' wonnen al elf WK's en zeven EK's, maar hebben er een concurrent bij. De Groningse broers Jesper en Kevin van Haastrecht zijn sinds november de bondscoaches van het Marokkaanse korfbalteam. Ze vertellen in B.V.S.C. over hun toekomstplannen en dromen alvast van het WK in 2023.
Video niet beschikbaar
"Natuurlijk is Nederland het grootste korfballand ter wereld, maar in Marokko zijn ze nu ook echt aan het opstarten", vertelt bondscoach Jesper van Haastrecht. "Ik denk dat er op dit moment vijftig tot honderdvijftig mensen zijn die korfballen in Marokko. De bond heeft ons gevraagd om te helpen. Het is natuurlijk een prachtig avontuur om mee te maken, maar het voelt nog niet zo dat wij de belangrijkste personen in de korfbalwereld zijn."
Toernooi in Stadskanaal
Het trainerschap is ontstaan na een groot internationaal korfbaltoernooi in Stadskanaal, vertelt mede-bondscoach Kevin. "We zijn daar in contact gekomen met het Marokkaanse team. Tijdens het toernooi hebben we een aantal trainingen voor ze verzorgd. Dat beviel zo goed dat er een connectie is ontstaan. De Marokkaanse bond benaderde ons toen om bondscoaches te worden."
Bij ons eerste bezoek waren er te weinig ballen en korven aanwezig
Aan het begin van het avontuur schrokken de broers erg van het niveau. "Het niveau was niet al te hoog, maar we zagen al wel snel positieve ontwikkelingen. Het sporttalent is zeker aanwezig in het land, maar het korfbaltalent willen we verbeteren. Bij ons eerste bezoek waren er te weinig ballen en korven, maar daar is de bond mee bezig. Als het goed is zijn er nu op een aantal scholen ook materialen om te korfballen, dus daar kunnen we zeker mee verder", vertelt Jesper.
Gebarentolk
De taalbarrière is voor de bondscoaches soms nog een obstakel. "De Marokkanen spreken Frans en voor de rest een beetje Engels. Soms is het even puzzelen, maar het levert ook geweldige momenten op. De grote baas van de bond spreekt alleen maar Arabisch. Al het contact wat we met hem hebben gaat via een tolk. Soms staan we dan een minuut te wachten op een antwoord, dat is wel heel grappig."
Familiestrijd tegen Macau
De Marokkaanse bondscoaches krijgen geen geld voor hun werk. "We zien het echt als een avontuur", vertelt Jesper. "Wij gaan drie á vier keer per jaar naar Marokko toe en het team speelt ook een aantal keer per seizoen een toernooi in Europa en Nederland. We zien elkaar dus maximaal acht keer per jaar. Natuurlijk hebben we met het team ook contact via de app en sturen we video's naar elkaar door."
Als de broers op het Wereldkampioenschap Macau treffen staat er een familiestrijd op het programma. Jesper: "Onze vader is daar nu al tweeënhalf jaar bondscoach. Hij is dit jaar al naar het WK in Zuid-Afrika geweest. Hij doet het ook op afstand en gaat er een aantal keer per jaar heen om trainingen te geven."
WK-droom
Het duo werkt toe naar het WK 2023 in Taiwan, vertelt Jesper. "We zijn nu bezig met een meerjarenplan. Ieder jaar zijn er kampioenschappen voor Onder-19 en Onder-23 en wij moeten ons kwalificeren via de Afrika Cup. Als we het WK halen krijgen we misschien ook meer aandacht in Marokko en daardoor kunnen we het korfbal op de kaart zetten."