Sport
EO

'Schokkend dat er vooral gepraat wordt over de sportprestaties van Overmars'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Schokkend dat er vooral gepraat wordt over de sportprestaties van Overmars'

Technisch directeur Marc Overmars stapt per direct op vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat maakte voetbalclub Ajax zondagavond laat bekend. Ajax-watcher Simon Kuper verbaast zich over de reacties op het aftreden van Overmars, die vooral lijken te gaan over de zakelijke prestaties en de sportieve gevolgen voor de voetbalclub. "Het is schokkend dat er op die manier wordt gereageerd", zegt de auteur van diverse boeken over Ajax in Dit is de Dag.

Voormalig profvoetballer Martine Prange, die inmmiddels hoogleraar filosofie is, verbaast zich erover dat er sinds de #MeToo-beweging niet nog veel meer verhalen over grensoverschrijdend gedrag in de Nederlandse topsport naar buiten zijn gekomen. Volgens haar komt seksueel grensoverschrijdend vaker voor dan we denken en is er sprake van een structureel probleem. "Overal waar mannen in de meerderheid zijn, worden vrouwen kwetsbaar", aldus de hoogleraar. Volgens Prange moeten we de machocultuur veranderen: "Jongens moeten leren dat je meisjes en vrouwen respecteert."

Oud-staatsscretaris Clémence Ross deed onderzoek naar seksuele intimidatie en misbruik in de sport. Als voormalig voorzitter van De Graafschap kent ze de voetbalwereld van binnenuit. “Seksueel grensoverschrijdend gedrag gebeurt overal waar leidinggevenden zijn," stelt ze. Ross vindt dan ook niet dat de schuld alleen bij mannen ligt. "Als iemand in een machtspositie verkeert, kunnen hele rare relaties ontstaan. Dit heb ik zowel bij vrouwen als bij mannen gezien."

'Iedere vrouw vindt mij leuk'

Of het in het voetbal vaker voorkomt dan elders durft Kuper niet te zeggen, maar er speelt wel nog wat anders, vermoedt de Ajax-watcher. "Er zijn heel weinig mensen die normaal met topvoetballers omgaan. Ze krijgen van iedereen - van mannen en vrouwen - ontzettend veel aandacht. Ze zijn eraan gewend dat vrouwen voor hen in de rij staan. Ze hebben veel geld, veel glamour, en gaan uit van 'iedere vrouw vindt mij leuk'."

Dat Overmars inmiddels oud-voetballer is en bijna vijftig, maakt dan niet uit, denkt Kuper, die benadrukt niets goed te willen praten. "Hij heeft een machtspositie en roem, hij heeft bij Ajax gevoetbald en bij Barcelona. Voor zo iemand kan het dan moeilijker zijn om onderscheid te maken tussen 'deze vrouw heeft belangstelling en deze vrouw heeft dat niet'."

Gedrag Marc Overmars een incident of speelt er meer in de voetbalwereld?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie