Sport
EONOS

Sportforum: de glorie van Ireen Wüst en de ontmaskering van Marc Overmars

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportforum: de glorie van Ireen Wüst en de ontmaskering van Marc Overmars

In het Sportforum werd nagepraat over het sportnieuws dat het gewone nieuws even naar de achtergrond verdrong. De MeToo-affaire die Marc Overmars de kop kostte als directeur voetbalzaken bij landskampioen Ajax en de zesde olympische titel van schaatsster Ireen Wüst. Oud-schaatsster Laurine van Riessen sprak erover met voetbaljournalisten Leo Driessen en Rik Elfrink.

De gouden medaille van de Brabantse is er een die op verschillende manieren de geschiedenisboeken ingaat. Ze is niet alleen met deze plak de meest succesvolle schaatsster in de geschiedenis van de Winterspelen, ze is ook de eerste sporter die goud wint op vijf verschillende winterspelen. Het begon in 2006 in Turijn toen ze als 19-jarige de beste was op de 3.000 meter. Daarna volgden titels in Vancouver, Sotsji, Pyeongchang en nu dus Peking.

Iedereen was onder de indruk hoe ze haar race reed. Vooral de manier waarop maakte indruk bij ESPN-commentator Leo Driessen. "Als je ziet hoe rustig en hoe goed zij dat deed, dat was gewoon mooi. Er zat geen fout in die hele race." Dat ze opnieuw goud zou veroveren was volgens oud-schaatsster Laurine van Riessen niet vanzelfsprekend. "Degene die in de laatste rit zat, Miho Takagi, heeft twee keer onder de 1.50 gereden, dat is gewoon echt heel erg hard."

Video niet beschikbaar

Het nieuws sloeg eigenlijk bij iedereen in als een bom. Marc Overmars, directeur voetbalzaken bij Ajax, stapte op vanwege grensoverschrijdend gedrag naar meerdere vrouwelijke collega's. Rik Elfrink, journalist bij het Eindhovens Dagblad, dacht in eerste instantie dat het Twitter-account van Ajax was gehackt en ook Driessen kon het niet geloven.

Hoewel er steeds meer berichten en verhalen naar buiten komen over het gedrag van Overmars is er officieel alleen maar een statement van Ajax. Dat had volgens de voetbalverslaggevers wel wat anders gemogen. Driessen vond dat het bericht erg op de directeur zelf was gericht. "Hij werd daar als slachtoffer neergezet. Dat zal hij nu wel zijn, maar dat is dan wel van wat naar buiten is gebracht van zijn eigen daden."

Video niet beschikbaar

Concurrent PSV heeft hele andere zorgen. Vorige week kondigde trainer Roger Schmidt zijn afscheid aan en een paar dagen later leed de Brabantse kampioenskandidaat opnieuw een nederlaag in een duel met een naaste concurrent. AZ was in Eindhoven net iets te sterk na een blunder van PSV-doelman Mvogo. In die wedstrijd werd ook duidelijk waarin de Duitse coach tekort is geschoten. Volgens PSV-volger Elfrink heeft PSV zich te weinig ontwikkelt in het spel aan de bal.

De journalist volgt de club op de voet en is vrijwel dagelijks op het trainingscomplex aanwezig. Hij ziet als geen ander wat Schmidt voor iemand is. "De man roept een heel ander beeld op in de nationale media dan hij werkelijk is. Hartstikke sympathieke kerel, echt, ik kan er niks slechts aan ontdekken." Het grote probleem was volgens Elfrink dat de verwachtingen onder Schmidt te hoog waren. "PSV kwam uit een situatie dat ze vierde werden, met veel pijn en moeite Europees voetbal gehaald. Dan komt Schmidt met ronkende teksten en dan valt het uiteindelijk vorig jaar toch tegen."

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie