Binnenland
NOSNTR

Directeur voetbalzaken Marc Overmars weg bij Ajax wegens grensoverschrijdend gedrag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur voetbalzaken Marc Overmars weg bij Ajax wegens grensoverschrijdend gedrag

Ajax bracht zondag laat op de avond naar buiten dat directeur voetbalzaken Marc Overmars per direct de club verlaat wegens grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega's. Ajax liet zondagavond weten het voorlopig bij het persbericht te houden, maar veel vragen zijn nog onbeantwoord.

Directeur voetbalzaken Marc Overmars per direct weg bij Ajax wegens grensoverschrijdend gedrag

"Het is heel ingewikkeld om tegen een machtig persoon op te staan", vertelt Hoogleraar sport en recht Marjan Olfers in Nieuws & Co. Zij doet onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de sport.

Aantijgingen

Voormalig Ajax-directeur voetbalzaken Marc Overmars heeft "stalkingachtig gedrag" vertoond tegen een vrouwelijke medewerker van de club en hij stuurde haar berichtjes met dickpics, zeggen ingewijden tegen Het Parool. Een dickpic is een foto van een penis.

Verklaring

Gisteravond maakte Ajax bekend dat Overmars per direct was vertrokken wegens grensoverschrijdende berichten die hij over een langere periode heeft verstuurd aan vrouwelijke collega's. Volgens een verklaring op de website van Ajax heeft hij tot zijn vertrek besloten na gesprekken met de raad van commissarissen en algemeen directeur Edwin van der Sar. Ook was de krant NRC bezig met een onderzoek van omgangscultuur in de sport en belde rond bij de club.

Olfers ziet wel vaker dat organisaties pas na druk van externe factoren naar buiten komen met dit soort berichten. Mensen bij bedrijven als Ajax komen pas na een tijdje naar voren met meldingen. "Aan de ene kant is het je baas die enorm veel macht en status heeft binnen het bedrijf. Wie gaat je geloven, denken melders. Wordt dit wel serieus genomen?"

Duidelijk

In de verklaring staat dat Ajax Overmars duidelijk heeft moeten maken dat hij grenzen heeft overschreden. Ook dat is geen onbekende situatie bij bedrijven en organisaties, zegt Olfers. "Grensoverschrijdend gedrag wordt niet direct in de kiem gesmoord. Er ontstaat een soort van rechtvaardiging en normalisering van het abnormaal gedrag. Dat is onwenselijk, maar we zien het vaker."

Onderzoek

Het is nog niet duidelijk of er nu meer onderzoek komt. Olfers hoopt van wel. "We weten dat het het beste is om goed feitelijk onderzoek naar aard en omvang. Is dit het topje van de ijsberg, zijn er nog meer? We weten niet hoe groot het probleem is. Dat zou je als organisatie wel moeten weten."

NC overmars

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie