Onderzoek
AVROTROS

Vooral jonge mannen passen hun gedrag aan na misstanden bij The Voice en #MeToo

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vooral jonge mannen passen hun gedrag aan na misstanden bij The Voice en #MeToo

Eén op de drie mannen (32 procent) is voorzichtiger geworden met opmerkingen en grapjes die als seksueel getint kunnen overkomen. Vooral jonge mannen passen hun gedrag aan.

Vooral jonge mannen passen hun gedrag aan na misstanden bij The Voice en #MeToo

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 29.000 mannen en vrouwen van het Opiniepanel. EenVandaag vroeg hen of zij hun gedrag aangepast hebben sinds de komst van de #MeToo-beweging eind 2017 en recenter de discussie rond The Voice of Holland. Een deel heeft dat gedaan.

Onduidelijke grenzen

Uit het onderzoek onder de leden van het Opiniepanel blijkt dat 1 op de 5 vrouwen te maken krijgt met ongewenste aanrakingen. Bij mannen is dat 1 op de 10. Diezelfde aantallen zijn wel eens ongewild om seks gevraagd", vertelt Gijs Rademaker.

Vrouwen trekken ook strakkere grenzen als het bijvoorbeeld gaat om seksueel getinte grappen, vertelt Rademaker. "Zo vinden 6 op de 10 mannen een seksuele grap te ver gaan, maar bij vrouwen is dit 8 op de 10."

Het is nodig om daarover met elkaar in gesprek te gaan, vindt Paulien van Haastrecht, directeur van Kenniscentrum Rutgers. "We moeten het een gewoonte maken om te checken of de ander iets oké vindt."

Vrouwen niet per ongeluk kwetsen

De mannen die voorzichtiger zijn geworden, letten nu extra goed op hun eigen gedrag naar vrouwen toe. Sommigen vinden het een goede ontwikkeling om zich wat terughoudender op te stellen om vrouwen niet per ongeluk te kwetsen.

"Ik ben me nu heel bewust van wat ik zeg en doe. En dat is maar goed ook. Als ik nu een compliment wil maken vraag ik eerst even of dat kan", zegt een man daarover.

Kassa met een man

Maar de meeste mannen worstelen met hun voorzichtige gedrag en vinden het wat geforceerd overkomen. "Ik raak gemakkelijk mensen aan, zonder bijbedoelingen. Vroeger voelde dat volstrekt normaal, maar wat tegenwoordig normaal is, is voor iedereen verschillend en bij sommigen zo beladen. Ik ben nu afstandelijk en helaas minder spontaan."

Meerdere mannen schrijven dat ze het contact met vrouwen bewust beperken. Omdat ze een beetje bang zijn om iets verkeerd te doen, of om daarop aangesproken te worden. "Ik probeer bewust jonge dames niet meer aan te kijken, maar langs ze heen te kijken", schrijft iemand. "Als een (onbekende) vrouw mij op straat aanspreekt negeer ik haar. Als ik in de winkel wil afrekenen zoek ik een kassa met een man", zegt een ander.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie