Sport
NOS

Ex-bondscoach Vera Pauw doet meerdere keren melding van misbruik bij KNVB, 'maar krijgt geen reactie'

foto: Getty Images
  1. Nieuwschevron right
  2. Ex-bondscoach Vera Pauw doet meerdere keren melding van misbruik bij KNVB, 'maar krijgt geen reactie'

Opnieuw een geval van grensoverschrijdend gedrag in de topsport. Voormalig bondscoach van de voetbalvrouwen Vera Pauw onthult in NRC Handelsblad dat ze in het verleden is verkracht door een "voetbalprominent".

NRC-journalist over onthulling oud-bondcoach Vera Pauw over misbruik

Pauw heeft bij de KNVB meerdere keren melding gedaan van grensoverschrijdend gedrag door functionarissen van de bond. "Maar daar is niet op gereageerd. Pauw zegt dat ze te maken heeft gehad met gepland vernederingsbeleid", zegt journalist en een van de schrijfsters van het artikel Danielle Pinedo in het NOS Radio 1 Journaal. Pauw heeft onlangs aangifte gedaan tegen drie mannen. Een van die aangiftes gaat over verkrachting.

De journalisten van NRC hebben de afgelopen weken veel met Pauw en met mensen om haar heen gesproken. "Dat was niet altijd even makkelijk, want het waren zaken uit het verre verleden", zegt Pinedo. Ze hebben ook gesproken met de man tegen wie Pauw aangifte heeft gedaan van verkrachting.

"Hij was verbijsterd. Hij erkent wel dat hij een affaire met haar heeft gehad, maar hij had het niet ervaren als 'niet van beide kanten'." Het gaat om een ervaren coach die Pauw in 1986 bij een voetbalkamp leert kennen. Hij was veertien jaar ouder dan zij.

"Er heerste bij de KNVB destijds een hele masculiene werksfeer en tot op zekere hoogte nog steeds", zegt Pinedo. "Naar aanleiding van deze kwesties is een vertrouwelijk rapport verschenen en daarin staat dat Pauw niet de enige was die er last van had."

Reactie KNVB

De KNVB erkent dat er te weinig is gedaan met signalen van Pauw. De bond noemt het verder onacceptabel dat ze geen veilige werkomgeving had.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie