Sport

Vijfde van profvoetballers ervaart taboe op bespreken vooroordelen en stereotypen

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vijfde van profvoetballers ervaart taboe op bespreken vooroordelen en stereotypen

Een vijfde van de profvoetballers in Nederland geeft aan dat er binnen het betaald voetbal een taboe heerst op het bespreken van vooroordelen en stereotypen op basis van huidskleur en herkomst. Dat is de uitkomst van een peiling van het Mulier Instituut. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt Houssin Bezzai, programmamanager racisme bij de KNVB hoe de organisatie daarmee omgaat. Ook komt de onderzoeker van het Mulier Instituut aan het woord.

Racisme in het voetbal: 'Bewustwording is belangrijke stap'

Met name spelers met een migratieachtergrond ervaren dat. Zij vinden het belangrijk dat er meer coaches, managers en bestuurders van kleur komen in het betaald voetbal.

"Het is werkelijk ongelooflijk dat oud-spelers zoals Seedorf, Davids, Kluivert, Hasselbaink en Bogarde nooit in de eredivisie aan de slag zijn geweest", zegt een bevraagde eredivisiespeler bijvoorbeeld in de peiling. "Er moet meer diversiteit komen en meer uitleg over waarom racisme of bepaalde dingen niet meer kunnen."

Racisme en discriminatie

Het sportonderzoeksinstituut stuurde een vragenlijst naar alle 1044 (mannelijke) spelers in het Nederlandse betaald voetbal. Zo'n 11 procent (118 spelers) vulde de lijst in.

Uit de antwoorden blijkt verder dat vier op de tien spelers aangeven dat racisme en andere vormen van discriminatie regelmatig voorkomen in het betaald voetbal. 14 procent heeft er zelf mee te maken gehad. Een kwart geeft aan dat er binnen hun team weleens grappen of negatieve opmerkingen over huidskleur, herkomst of geloofsovertuiging worden gemaakt.

Ster advertentie
Ster advertentie