Politiek
WNL

14 miljoen voor aanpak racisme in het voetbal: ‘Dit moeten we onderdrukken’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 14 miljoen voor aanpak racisme in het voetbal: ‘Dit moeten we onderdrukken’

Het kabinet stelt de komende drie jaar 14 miljoen euro beschikbaar om racisme en discriminatie in de voetbalsport aan te pakken. Na die periode volgt een evaluatie en komt er mogelijk extra geld bij. Dat zei ministers Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) zaterdag in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

Video niet beschikbaar

De minister en voetbalbestuurders kondigen met het plan ‘Ons Voetbal is van Iedereen’ twintig maatregelen en initiatieven aan, onderverdeeld in ‘voorkomen’, ‘handhaven’ en ‘signaleren’ van racisme.

Denktank

Dit voorjaar start een zogenoemde denktank, met daarin mensen uit het openbaar bestuur en de voetbalwereld. Zij gaan de overheid, de KNVB, clubs, burgemeesters en andere partijen advies geven. Verder richt de KNVB een antiracisme-team op. Ook komt er voor voetbalclubs een trainingsprogramma met als doel gedragsverandering tot stand te brengen.

Bruins benadrukt dat dit slechts een startpunt is. “Het is niet een boekje dat je nu weer neer kan leggen. We moeten samen blijven optrekken.” Ook zei hij in het radioprogramma dat de KNVB, gemeenten en het rijk nauw samenwerken “zodat we niet naar elkaar kunnen wijzen. Alle partijen zijn verantwoordelijk, maar ik voel me zeker aangesproken als dit plan niet lekker loopt.”

Ook buiten het voetbal geen ruimte voor racisme

“Het is niet iets dat je oplost met een boekje met twintig maatregelen. Racisme en discriminatie gaat ons allemaal aan”, zegt Bruins. “We moeten met elkaar afspreken dat we dit onderdrukken. We moeten pal staan tegen discriminatie. Niet in de sport en ook niet in het land.”

Ahmad Mendes Moreira

Reden voor het schrijven van het plan was een incident in november tijdens de wedstrijd FC Den Bosch tegen Excelsior in de eerste divisie, die de emmer deed overlopen. Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira werd daar door supporters racistisch bejegend.

Ster advertentie
Ster advertentie