Ajax walst over Friese heren heen

2. Ajax walst over Friese heren heen

Een af en toe oppermachtig Ajax heeft sc Heerenveen in de Johan Cruijff ArenA de eerste nederlaag van het seizoen bezorgd. De Amsterdammers rekenden simpel af met de Friezen (5-1).

Ajax zette Heerenveen vanaf het begin muurvast. Die club was goed begonnen aan het seizoen met drie overwinningen en een gelijkspel. Vandaag begon minder fraai. Dusan Tadic verraste doelman Erwin Mulder al vroeg met een schot met rechts, in de verre hoek (1-0). Omdat Sharell Floranus de bal tegen de bovenarm kreeg, stuurde de VAR scheidsrechter Björn Kuipers naar het televisiescherm. Na een paar minuten was ook voor hem duidelijk dat een strafschop terecht was. Tadic schoot voor de tweede keer raak. Uit de draai maakte Mohammed Kudus net lang daarna zijn eerste competitiedoelpunt.

Rentree Klaassen en debuut Klaiber

In de tweede helft voerde trainer Erik ten Hag wat wissels door. Sean Klaiber, overgekomen van FC Utrecht, maakte zijn debuut. Henk Veerman bracht de Friezen terug in de wedstrijd. Na een razendsnelle counter met Mitchell van Bergen had hij de hoek voor het uitkiezen. Bij zijn rentree in Ajax 1 scoorde Davy Klaassen ook meteen (4-1). Hij mocht de penalty nemen nadat Tadic gewisseld was. En bij een omschakelmomentje kreeg invaller Antony de bal. Huntelaar en Promes wachtten op de pass, maar Antony besloot het zelf te doen (5-1).

Het kostte weinig moeite voor Ajax, dat voorlopig naar de kop van de Eredivisie gaat met 12 punten uit 5 wedstrijden. Ook Vitesse heeft nu zoveel punten. De Arnhemmers wonnen tegelijkertijd met 0-2 op bezoek bij ADO Den Haag. PSV kan er bij winst op PEC Zwolle overheen (16.45 uur). Om die tijd wordt ook FC Groningen-FC Utrecht gespeeld. FC Emmen-Fortuna Sittard staat bovendien vanavond om 20.00 uur op het programma. Alle wedstrijden zijn te volgen op NPO Radio 1.