Sport
BNNVARA

Wouter Rosegaar, een van de beste navigators ter wereld, is klaar voor de Dakar Rally

  1. Nieuwschevron right
  2. Wouter Rosegaar, een van de beste navigators ter wereld, is klaar voor de Dakar Rally

Over een maand en dan begint de moeder der rally’s: Le Dakar. De race wordt gereden in Saudi-Arabië. Twee weken lang zullen de deelnemers tienduizend kilometer afleggen op door het woestijnlandschap. In de autosport draait het vaak om de coureur maar bij de Dakar rally is de navigator minstens zo belangrijk. Wouter Rosegaar is een van de beste navigators ter wereld en verheugt zich ieder jaar op de zware woestijnrally. B.V.S.C. sprak hem over zijn passie.

De belangrijke rol van de navigator - B.V.S.C.

Het werk van de navigator is minstens zo belangrijk als de coureur. Wouter Rosegaar: "Het zijn twee totaal verschillende disciplines, de coureur heeft een talent maar de navigator moet ook een talent hebben. Mijn taak is om de weg te wijzen en voor gevaren te waarschuwen om zo van A naar B te komen. Je kunt net zo hard rijden maar als het niet de goede kant op gaat, dan win je niet veel."

Notebook met 4500 instructies

De navigator krijgt een notebook waarin alle instructies staan. Rosegaar: "Sinds vorig jaar is dat voor het eerst op een tablet waarin je de situaties uitgeschreven krijgt. Dat kunnen zo 4500 instructies per race zijn. Je bent mentaal de heel werkdag gefocust en dat kan je uitputten." Het is daarom volgens Rosegaar belangrijk dat je mentaal én fysiek fit bent. Hij traint daarom zoveel mogelijk in de sportschool: "In Nederland hebben we niet veel mogelijkheden om anders te trainen."

IJskoude cola in de woestijn

Tijdens de race maakt ie veel mee onderweg. "Ik zag bijvoorbeeld iemand in de woestijn op een fiets. Ik dacht waar komt je vandaan en waar ga je naartoe? Kilometers woestijn en dan zie je ineens iemand in de woestijn op de fiets. Ik heb ook meegemaakt dat iemand ineens met een ijskoude cola voor me stond terwijl niemand in de buurt was. Dat zijn toch best wel bijzondere momenten."

Het was eerst de bedoeling dat Rosegaar in de auto zou stappen bij Sheikh Khalid Al Qassimi, een prins uit de Verenigde Arabische Emiraten. Maar dat bleek geen goede match. "De cultuurverschillen waren te groot. Die prins had heel veel mensen om zich heen. Ik noemde ze 'elfjes'. Zo zaten we bijvoorbeeld in het restaurant met het hele team en de 'elfjes' zaten erbij. En de prins wilde het eten van een van zijn mensen omdat hij dat lekkerder vond. Het bord werd zonder tegenspraak aan de prins gegeven."

Nieuw talent opleiden

Hij stapt nu bij een 27-jarige coureur uit Zweden. Het team waar hij nu bij zit wil nieuw talent kweken voor de Dakar Rally en heeft Rosegaar gevraagd om hem op te leiden. "Vorige week heb ik hem gesproken en qua cultuurverschillen en visie zitten wij toch dichter bij elkaar dan met die prins." Het wordt zijn vijftiende rally en Rosegaar is nog lang niet uitgekeken op Le Dakar: "Ik vind het leuk om met zo’n jong talent te kijken waar hij naartoe kan en of ik met hem kan meegroeien."

De Dakar Rally 2022 begint op 2 januari en duurt tot en met 14 januari.

Meer van B.V.S.C.?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie