Buitenland
NOS

Corona in Afrika? 'In Senegal lijkt het normale leven zijn gang te gaan'

  1. Nieuwschevron right
  2. Corona in Afrika? 'In Senegal lijkt het normale leven zijn gang te gaan'

We horen het regelmatig: er moeten meer vaccins naar Afrika. Journalist Gerbert van der Aa bezocht Senegal in West-Afrika om te kijken hoe het er daar aan toe gaat. "Overal lijkt het normale leven zijn gang te gaan", zegt hij in NOS Met het Oog op Morgen.

Bekijk hier het hele gesprek met Gerbert van der Aa

Vaccins te weinig? Dat heeft Van der Aa niet zo ervaren. "Als ik mensen vroeg of ze van plan waren zich te laten vaccineren, zeiden ze: 'Nee, corona stelt helemaal niet zoveel voor. We hebben veel meer andere problemen.' Heel veel vaccins liggen in de kliniek op de plank te wachten op mensen die ze willen."

Volgens de journalist komt dat doordat relatief weinig mensen ziek worden in het gebied. "En er is veel wantrouwen. Een aantal mensen denken dat het vaccin onderdeel van een complot is. Dat wordt wel breed gedeeld."

Hygiëne

Om erachter te komen waarom relatief weinig mensen in Afrika ernstig ziek worden van het coronavirus, sprak Van der Aa met onderzoekers in Senegal en Leiden. "Zij hebben een vermoeden dat het te maken heeft met de leefomstandigheden. Afrikanen leven vaker hun hele leven met open rioolwater en veel parasieten en bacteriën. Daar krijg je een ander afweersysteem van."

En dat zou beter kunnen beschermen tegen het virus, denken de onderzoekers. "Juist omdat in rijkdom mensen hygiënischer leven en minder bacteriën in hun lichaam krijgen, zijn ze vatbaarder voor het virus. Vandaar dat covid in Afrika vooral onder rijken slachtoffers maakt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie