Sport
KRO-NCRV

Is het tijd voor een vrouwelijke coach in het mannenvoetbal? 'Wordt hele voetbalwereld beter van'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het tijd voor een vrouwelijke coach in het mannenvoetbal? 'Wordt hele voetbalwereld beter van'

Tot nu toe is het nog niet voorgekomen dat een vrouw de coach werd van een betaald mannenteam. Oranjeaanvoerder Sherida Spitse heeft nu aangegeven na haar actieve voetbalcarrière aan de slag te willen gaan als coach van een mannenploeg. "Ik denk dat het draagvlak er wel is", reageert hockeycoach Marieke Dijkstra bij Spraakmakers.

'Het zou zeker moeten kunnen'

Spitse geeft zelf aan coach te willen worden in het betaald mannenvoetbal, over Sarina Wiegman wordt al langere tijd gezegd dat zij die kans zou moeten krijgen. "Het zou zeker moeten kunnen dat een vrouw coach wordt van een mannenteam", zegt Dijkstra, die zelf coach is geweest van een mannen hockeyteam. "Ik denk dat de hele voetbalwereld er beter van wordt", denkt Hesterine de Reus, bondscoach bij het Australische vrouwenteam.

"Tegen de tijd dat Sherida’s actieve carrière erop zit, is de voetbalwereld er wel klaar voor", gaat De Reus verder. "Of je een goede coach bent heeft niets te maken met of je man of vrouw bent", reageert rugbycoach Sylke Haverkorn.

Draagvlak

Vera Pauw, de eerste vrouw die het hoogst haalbare trainersdiploma in Nederlands voetbal behaalde, ziet ook een shift. Volgens haar is het draagvlak juist minder geworden. "Dat is pas gekomen toen de voetbalvrouwen ruimte innamen", aldus Pauw. "Het was in Nederland beter." Internationaal zijn er namelijk wel vrouwen die mannenteams onder hun hoede hebben. "Het is een groot probleem", vindt Pauw.

Verschillen

"Bij mannen kan je wel directer zijn, bij vrouwen moet je daar iets anders mee omgaan", zegt Haverkorn over het verschil tussen het coachen van een mannen- en een vrouwenteam. "Er zitten wel wat verschillen in", denkt voormalig profvoetballer Sjaak Polak. "Sommige clubs zouden met een vrouw kunnen samenwerken, andere clubs zijn nog niet zover", zegt Dijkstra erover. "Het is een mannenwereld. Het is gewenning", ziet De Reus, die verder wel optimistisch is. "Ik zie het wel gebeuren dat de hele voetbalwereld zich openstelt."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie