Sport
BNNVARA

Eerste hockeyclub in Amsterdam Zuidoost is 'tweede huiskamer' voor kinderen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste hockeyclub in Amsterdam Zuidoost is 'tweede huiskamer' voor kinderen

Amsterdam heeft al een heleboel hockeyclubs, maar stadsdeel Zuidoost was daarin een blinde vlek. Tot nu, want nu zijn er de Amsterdam Dynamics. "Ik hoef niet meteen een top- of hoofdklasse club worden, maar in ieder geval dat er honderden kinderen leuk kunnen sporten", zegt oud-international en verenigingsmanager van de club Maartje Scheepstra in De Nieuws BV.

Hockeyen in Amsterdam Zuidoost

Maartje Scheepstra is oud-international, speelde 98 keer voor Oranje, en doet er nu zoveel mogelijk aan om kinderen in Amsterdam Zuidoost aan het hockeyen te krijgen. Dat doet ze "ten eerste omdat hockey een hele leuke sport is. We hebben ook gekeken naar waar wordt er nou gehockeyd in Amsterdam. Dat kon op heel veel plekken, maar niet in Zuidoost. En wij denken dat daar ook een populatie is die die technische, leuke sport, ook heel leuk gaat vinden", vertelt Scheepstra.

Amsterdam Dynamics in Zuidoost

Nu is er de hockeyclub Amsterdam Dynamics. Dat er niet eerder een hockeyclub was in het stadsdeel, vindt Scheepstra raar: "Ik heb het ook ervaren. Negen jaar geleden met sticks in de achterbak bood ik hockeytraining aan op Cruijff courts. En de kinderen die meededen, die hebben gewoon talent. Dus, waarom komen ze niet eerder in aanraking met de sport?"

Marlon Landbrug is tophockeyer, speelt bij Pinoké en is de eerste hockey-international uit Zuidoost. Toen hij opgroeide was er dus nog geen club en oefende hij zijn hockeyspel op de Cruijff sportvelden in de buurt. "Het is een grote stap als er een echt veld komt zodat je ziet dat er een verschil is", zegt Landbrug. "Dat je je kunt afvragen, wat is dit voor een veld en misschien daarop kan gaan acteren."

Landbrug begon met straathockey op skeelers wat hij had gebaseerd op de cartoon Rocketpower. En toen hij het hockey zag op tv, liet hij zijn moeder zien wat hij graag wilde doen. Zo begon de zoektocht naar een hockeyclub en schreef Landbrug zich in bij hockeyclub Amsterdam (AH&BC).

Tweede huiskamer

Volgens Scheepstra is een hockeyvereniging belangrijk voor Zuidoost, juist om de functie van het verenigen van mensen. "Of we daar met hockeysticks komen of met frisbees, dat maakt niet zoveel uit. We willen een tweede huiskamer neerzetten waar kinderen terechtkunnen om te sporten. Maar ook andere lifeskills te leren", aldus Scheepstra.

Vanuit Amsterdam Dynamics worden lessen op scholen aangeboden en zo wint de sport ook aan populariteit. Überhaupt is dat zo, volgens Scheepstra is de sport steeds 'normaler' geworden: "Niet meer zo'n witte elitesport. Dat imago moeten we aanvechten."

Toekomst van hockey in Zuidoost

Hockey is een dure sport. Al helemaal voor mensen met een kleine portemonnee. Amsterdam Dynamics kijkt daarom mee naar de kosten van materialen, en houdt de contributie dusdanig laag dat het toegankelijker is voor een breder scala aan mensen. Zo kunnen kinderen met een stadspas gratis meesporten, maar er zijn ook mogelijkheden voor mensen om de contributie voor een kind te financieren.

En hoe de toekomst voor de club eruitziet? "We hopen op een eigen veld en een eigen kantine waar we de tweede huiskamer kunnen gaan neerzetten", zegt Scheepstra. "Ik hoef niet meteen een top- of hoofdklasse club worden, maar in ieder geval dat er honderden kinderen leuk kunnen sporten."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie