Sport
NOSNTR

Is meer transparantie de oplossing voor gelijke salarissen in het hockey?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is meer transparantie de oplossing voor gelijke salarissen in het hockey?

De loonkloof tussen mannen en vrouwen in het professionele hockey is groot. Mannen kunnen in de top volgens onderzoek van ABN-AMRO wel vijf tot acht keer zoveel verdienen als vrouwen op het hoogste niveau. Meerdere vrouwen die voor Oranje hockeyen spreken zich uit over de ongelijkheid. Zo ook Josine Koning, keeper bij Den Bosch en Oranje, ze vertelt erover in Nieuws en Co.

Vrouwelijke hockeyers spreken zich uit tegen salariskloof

"Het is allemaal niet transparant wat we horen, maar de verschillen zijn wel echt enorm", aldus Koning. Over de specifieke salarissen is weinig bekend, maar het is wel duidelijk dat mannen meer verdienen. "De enige keer als je over salarissen hoort is bijvoorbeeld als er relaties zijn binnen een club. Over de daadwerkelijke budgetten binnen clubs wordt weinig gesproken", zegt Koning.

Transparantie

Het gebrek aan transparantie is voor vele hockeyers dan ook een doorn in het oog. "Er zit ook daadwerkelijk een verschil in kansengelijkheid. Het gaat ten eerste om een gelijke beloning, maar ook over hoeveel je gaat investeren in je vrouwen", vertelt Koning. Als argument wordt vaak gegeven dat de marktwaarde van mannen hoger ligt en het daardoor aantrekkelijker is voor sponsoren. Koning vindt alleen dat clubs de vraag moeten stellen hoe ze ook vrouwen hockey meer aantrekkelijk kunnen maken. Zelf twijfelt ze ook aan het argument, omdat er geen cijfers bekend zijn.

Andere aanvangstijd

Kijkend naar de bijvoorbeeld kijkcijfers dan scoren vrouwen zelfs hoger dan mannen. Bij de bond zijn de salarissen overigens wel gelijk, maar bij de clubs niet. Daar kijken ze onder andere naar de omzet van de horeca. "De mannen spelen om 14:45 uur en de vrouwen om 12:45 uur. Hoe later, hoe meer je geneigd bent om toch een drankje te nuttigen", aldus Koning.

Volgens Koning is meer transparantie het belangrijkste om de ongelijkheid tegen te gaan. "Maak de budgetten openbaar. Dit kan ook gewoon anoniem", zegt Koning. Ook zou ze graag willen experimenteren met het omdraaien van de aanvangstijden van de hockeywedstrijden.

Salariskloof in hockey

Ster advertentie
Ster advertentie