Sport
BNNVARA

Wat de coming-out van hockeyer Atkin betekent voor LHBTIQA+-acceptatie in de sport

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat de coming-out van hockeyer Atkin betekent voor LHBTIQA+-acceptatie in de sport

'Eindelijk, een homoseksuele profhockeyer', schreef oud-hockeyer en columnist Pepijn Keppel in Trouw. De Australische Davis Atkin is de eerste tophockeyer die uit de kast komt tijdens zijn topsportcarrière. Iets wat Keppel in zijn tijd als prof, achteraf, ook had willen doen, vertelt hij in De Nieuws BV.

De coming-out van de Australische atleet is bijzonder, want volgens Keppel is er hiervoor nog geen enkele internationale tophockeyer uit de kast gekomen tijdens zijn sportcarrière. Keppel was zelf ook tophockeyer en omschrijft de hockeywereld als masculien. "Voor mij had het heel veel uitgemaakt als ik een voorbeeld had."

En dat is nu het geval, aldus de columnist. "We hebben iemand bij Australië hockeyen die aan jonge jongens kan laten zien dat het heel normaal is en dat een homo ook op het hoogste niveau kan sporten. Dat is natuurlijk super belangrijk."

Bang voor oordeel

Keppel neemt het zichzelf op een bepaalde manier kwalijk dat hij tijdens zijn topsportcarrière niet uit de kast is gekomen. "Ik baal daar ontzettend van." Later vroegen oud-teamgenoten hem waarom hij het hun nooit verteld had. "Ze hadden een punt, maar de angst die in je hoofd zit is zo groot en de omstandigheden zijn er ook niet bepaald naar om het te durven zeggen."

Net als Keppel was Atkin ook bang om veroordeeld te worden. "Hij had heel lang het gevoel, en die gevoelens deel ik met hem, dat je niet jezelf kan zijn in tophockey." En dat heeft volgens Keppel te maken met de masculiene cultuur die in de hockeywereld heerst. Nadat de psycholoog van zijn jeugdteam Atkin per ongeluk had ge-out, stopte hij twee maanden met hockeyen, omdat hij er niet klaar voor was om uit de kast te komen.

'De wereld is er klaar voor'

Gelukkig werd de coming out van Atkin goed ontvangen, ook Keppel heeft bijna nooit negatieve reacties gehad. "Dat toont aan dat de wereld er wel klaar voor is. En jongens zoals Davis laten zien dat het kan: actief profhockeyer zijn en uit de kast komen." Maar Keppel weet dat er ook nog een weg te gaan is. "Bonden willen heel graag inclusief zijn, maar ze weten vaak niet hoe. Dat is nog steeds een probleem."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Gerelateerde podcast

De Schaduwspits

De Schaduwspits

Ster advertentie
Ster advertentie