Sport
NOS

Sherida Spitse is nog geen 30, maar de nestor van Oranje

foto: Edwin Cornelissenfoto: Edwin Cornelissen
  1. Nieuwschevron right
  2. Sherida Spitse is nog geen 30, maar de nestor van Oranje

"Daar heb ik eerlijk gezegd een beetje schijt aan", sprak Sherida Spitse met een flauwe glimlach, toen haar voor Nederland-Canada gevraagd werd naar de kritiek op Oranje in het algemeen en haar persoon in het bijzonder. De haren altijd strak naar achteren gekamd. Het gezicht dat nauwelijks emoties verraadt. Onverstoorbaar op haar doel gericht. Altijd zwoegen voor het team. In goede en in slechte tijden. Aanvoerder is Sherida Spitse weliswaar niet meer, de nestor van de ploeg is ze zeker wel.

Spitse moet de 30 jaar nog aantikken, volgend jaar bereikt ze die mijlpaal, haar staat van dienst gaat al ver terug. Als 16-jarige maakte ze haar debuut al voor Oranje. Inmiddels is ze met 165 caps record-international. Bondscoach Sarina Wiegman zal het niet snel wagen om haar buiten de ploeg te zetten. Ook niet na twee matige wedstrijden in de groepsfase. Terwijl er publiekelijk discussie ontstond over haar positie in het elftal, schoof Wiegman doodleuk met Spitse aan bij de persconferentie om daar hardop te verkondigen: Sherida speelt.

Officieuze leider

Spitse is méér dan gewoon een speelster. Ze is de officieuze leider, het verlengstuk van Wiegman in het veld, de vrouw die de lijnen uitzet, die daar waar nodig corrigeert. Groot respect geniet ze bij haar ploeggenoten. Bij het Oranje-hotel spreek ik daarover met Sari van Veenendaal, die weliswaar de aanvoerdersband draagt maar de honneurs maar wat graag gunt aan Neerlands nummer 8.

De keepster wil net aan haar lofzang beginnen als ze Spitse in een ooghoek ontwaart. Met een stemverheffing, zodat de routinier het wel moet horen, zegt ze: "Sherida vind ik echt gewéldig!" Spitse vervolgt lachend haar weg, en Van Veenendaal legt dan serieuzer uit hoeveel bewondering ze heeft voor de persoonlijkheid van Spitse. Een op en top professional, die haar bagage graag deelt met de jongere generatie.

Een beetje schijt hebben

Mijn indruk, gebaseerd op de keren dat ik Spitse voor mijn microfoon had, is die van een zelfbewuste topsporter, no-nonsense en direct. Maar tegelijkertijd een vrouw die goed weet wat de waarde van haar woorden is. Dus als Oranje moeizaam heeft gewonnen van Kameroen, stelt zij dat het alweer een stuk beter oogde dan tegen Nieuw-Zeeland. Daar kun je over twisten, maar Spitse geeft een positieve boodschap af, die moet afstralen op het team.

Als zij op een drukbezochte persconferentie zegt ‘een beetje schijt’ te hebben aan alle kritiek, dan meent ze dat ongetwijfeld. Maar je kunt het ook opvatten als een signaal naar de ploeg: laat je vooral niet afleiden door alle meningen. Spitse zegt in het interview van een dolletje te houden binnen de selectie. Met wel met een doel: de spanning wat van de ploeg af krijgen. Tegelijkertijd is ze messcherp op de trainingen en dwingt ze op die manier iedereen om bij de les te blijven.

Dikke prima

Zo is Sherida Spitse de nestor van Oranje. En daarbij een echte teamspeler. De jongeren mogen háár ook aanspreken, als zij haar taak in het veld niet goed uitvoert. Want, weet ze, we doen het bij Oranje met z’n allen. En als dat dan betekent dat niet zij, de recordinternational met de schat aan ervaring, maar doelvrouw Van Veenendaal de aanvoerdersband om de arm heeft, dan vindt Friezin Spitse dat ‘dikke prima’.

Ster advertentie
Ster advertentie