Sport
BNNVARA

Hoe het fameuze doelpunt van Dennis Bergkamp tot stand kwam

foto: NTRfoto: NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe het fameuze doelpunt van Dennis Bergkamp tot stand kwam

Meer dan zijn naam had Jack van Gelder niet nodig om de euforie van het magistrale doelpunt van Dennis Bergkamp te vangen tijdens de kwartfinale van het WK van 1998. 24 jaar na dato en met een nieuw WK in het vooruitzicht, besloot Andere Tijden Sport een speciale aflevering te wijden aan de goal van Bergkamp. Want dit doelpunt kwam niet uit de lucht vallen, weten regisseur Marcel Goedhart en Rene Wormhoudt, herstel- en conditietrainer van het Nederlands Elftal. In De Nieuws BV vertellen ze over hoe de treffer tot stand kwam.

Louis van Gaal maakte vandaag zijn selectie voor het WK in Qatar bekend. Volgens Goedhart en Wormhoudt zit daar geen Dennis Bergkamp tussen. Goedhart: "Degene die hem het meest benadert is Frenkie de Jong, qua inzicht. Simons, Gakpo en Blind hebben dat inzicht ook, daar zitten ook Bergkampachtige dingetjes in. Maar Bergkamp was te uniek."

Die uniekheid was voor Andere Tijden Sport ook de reden om een speciale aflevering te wijden aan het beroemde goal op het WK van 1998. Wormhoudt: "Je ziet een fantastische voetballer die zoveel dingen tegelijk bij elkaar laat komen. Hij beweegt zich zo efficiënt en soepel, daar komt de ruimtelijke oriëntatie en inzicht bij die super is. Een collega heeft wel eens gezegd: 'Als Bergkamp zou voetballen op de sneeuw, dan zie je geen afdrukken.'"

Patronen herkennen

Maar een goal komt niet alleen tot stand. "Om patronen te herkennen en keuzes te maken, heb je mensen in de omgeving nodig. En dat was voor Dennis Bergkamp Frank de Boer. Die zag waar de ruimte lag."

In de aflevering van Andere Tijden Sport benoemen de makers die connectie tussen Bergkamp en De Boer. Goedhart: "Het zijn dingen die je als toeschouwer niet ziet. Voetbal is echt een vak. Het is veel meer dan een mannetje passeren of een bal hard in de hoek knallen. Dat vond ik heel bijzonder toen we deze goal analyseerden."

Ballet voor de ziel

Wormhoudt en Goedhart vergelijken het met kunst. "Toen ik gisteren de trailer van de uitzending postte, kreeg ik een bericht van een jongen terug: 'Als ik somber ben, kijk ik doelpunten van Bergkamp, dan word ik weer blij.' Het is als ballet voor de ziel. Bergkamp had ook zo bij het Nationaal Ballet kunnen spelen", zegt Goedhart grappend. Wormhoudt ziet voordelen: "Je gaat niet alleen beter voetballen door alleen te voetballen. Bergkamp heeft enorme stappen gemaakt door buitenspelen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en X (voormalig Twitter).

Ster advertentie
Ster advertentie