Sport
NOS

Erben Erbij: Bijpraten met BMX'er Niek Kimmann en genieten van Arno Kamminga

foto: RadiOlympia
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: Bijpraten met BMX'er Niek Kimmann en genieten van Arno Kamminga

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de evenementen waar Nederlandse olympiërs in actie komen. Dag 6 stond voor Wennemars in het teken van BMX en turnen. De Vliegende Keep zag hoe de Nederlanders BMX'ers overtuigden en een emotionele Lieke Wevers als laatste eindigde in de meerkampfinale.

Wennemars was donderdagochtend aanwezig bij de BMX-baan en zag hoe de zes Nederlandse deelnemers de halve finales bereikten. Ook Niek Kimmann, die tijdens een training botste op een onoplettende official en een scheurtje in zijn knieschijf opliep, blijft in de race voor een medaille. Wennemars sprak Kimmann na de race. "Ik ben blij dat ik heb kunnen fietsen en gewoon door ben. De berichten van de afgelopen dagen deden mij goed, maar ik ben liever in het nieuws omdat ik goed fiets, dan door zoiets", aldus de veelbesproken BMX'er.

Bekende fan

Kimmann werd in zijn drie races in de kwartfinales twee keer eerste en een keer tweede. "Ik had wat geluk met de loting. Maar het ging ook goed. Dit is een grote baan en dat ligt mij wel. Het is bij de start niet ideaal voor mijn knie, maar als ik op snelheid ben dan gaat het goed. Op naar morgen. Meteen na de laatste run merkte ik dat de knie wel dikker werd. Dus ik heb gelijk gekoeld en wat pijnstilling genomen. Ik hoop niet te veel reactie te hebben morgen."

Wennemars sprak donderdagochtend met voormalig olympisch kampioen Bradley Wiggins over Kimmann. De Britse oud-renner, die vier gouden medailles veroverde als baanwielrenner en in 2012 de Tour de France won, was lovend over hoe Kimmann reageerde na de botsing en zei voor hem te gaan juichen. "Ik zag Bradley staan in de mixed zone en ik ben ook een wielerfan. Ik baalde er stiekem van dat hij mij niet interviewde, maar wie weet komt dat nog."

Noodtoestand

In Tokio werd donderdag de noodtoestand met een maand verlengd vanwege oplopende besmettingscijfers in de Japanse hoofdstad. "Ik merk daar eigenlijk niets van. Wij staan niet in contact met de Japanse bevolking. Ik zit in een olympische bubbel. Voor ons verandert er eigenlijk niets. Wij moeten één keer in de drie dagen een buisje inleveren die we dan vol moeten spugen. Dat gaat dan door als een coronatest", verklaart Wennemars.

Moment van de dag

Wanneer presentator Tom van 't Hek Wennemars vraagt naar zijn moment van de dag, komt de oud-schaatser uit in het zwembad. "Ik was er niet bij, maar Arno Kamminga behaalde zijn tweede zilveren medaille. En dat in een wereldsport. Dat is heel erg knap", aldus Wennemars, die ook zag dat de roeisters Marieke Keijser en Ilse Paulis eerder op de dag op weg waren naar goud. Vlak voor de eindstreep werden ze ingehaald en moesten genoegen nemen met brons.

"Dat was heel jammer, maar het hoort erbij. Je moet de race dan ook technisch keurig kunnen afmaken. Het is gewoon een fout en dat maakt niet uit. Die kun je maken. Maar dan verlies je wel een gouden medaille. Dan mag je nog blij zijn met brons. We stonden woensdag tiende op de medaillespiegel, maar we zijn nu een plek gezakt. Kiran Badloe gaat ons vrijdag weer omhoog helpen", besluit Wennemars.

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie