Sport

Erben Erbij: Waarom oud-olympiër Bradley Wiggins voor BMX'er Kimmann juicht

NOS
foto: RadiOlympia
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: Waarom oud-olympiër Bradley Wiggins voor BMX'er Kimmann juicht

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de evenementen waar Nederlandse olympiërs in actie komen. Wennemars startte dag 6 van de Spelen bij de BMX-baan, waar de zes Nederlandse deelnemers zich plaatsten voor de halve finales van vrijdag. Wennemars was onder de indruk van Niek Kimmann en sprak met meervoudig olympisch kampioen Bradley Wiggins over de BMX'er.

Het verhaal van Niek Kimmann en de overstekende official is inmiddels bekend. Afgelopen maandag kwamen ze hard in aanraking met elkaar tijdens een trainingsronde van Kimmann op de olympische baan. De BMX'er uit het Overijsselse Lutten hield een scheurtje in zijn knieschijf over aan de botsing. De official liep gebroken ribben en een gebroken oogkas op, vertelt Wennemars in RadiOlympia.

De oud-schaatser was erg benieuwd hoe Kimmann voor de dag zou komen met zijn knieblessure. "BMX is een hele stoere sport, voor echte mannen. Veel mensen denken misschien: kleine fietsjes en een beetje crossen... Maar het zijn bomen van kerels. Krachtpatsers. Daar had die official op maandag ook een beetje last van. Veel mensen waren onder de indruk van hoe Niek met de situatie omging. Iedereen zou zich heel erg boos maken, maar Niek stond op en keek direct hoe het met de official ging. Daarmee heeft hij veel respect afgedwongen op de Olympische Spelen."

"Geweldige ambassadeur"

Kimmann plaatste zich overtuigend voor de halve finales. In de drie races van zijn kwartfinale werd hij twee keer eerste en een keer tweede. De prestatie van de Nederlandse BMX'er, maar vooral ook zijn mentaliteit, viel ook de Britse oud-(baan)wielrenner Bradley Wiggins op. Wennemars sprak na afloop van de BMX-races met de viervoudig winnaar van olympisch goud bij het baanwielrennen en de winnaar van de Tour de France in 2012.

Wiggins zag de beelden van de botsing op internet. "Het was mooi om te zien dat Niek meteen keek hoe het met de official ging. Dat laat zien wat voor persoon hij is. Hij is een geweldige ambassadeur voor de sport. Ik zou het tegenovergestelde hebben gereageerd. Zoals de meeste mensen, denk ik. De Olympische Spelen is voor heel veel sporters hier de belangrijkste wedstrijd in vier, vijf jaar tijd. Wanneer iemand dan onverwachts op de baan komt is dat ook echt levensgevaarlijk. Maar hoe Niek reageerde lijkt mij een heel aardige kerel. Waren er maar meer mensen in de sportwereld zoals hij. Ik ga zeker voor hem juichen", aldus Wiggins.

Wennemars sprak een uur na de wedstrijd ook met Kimmann. "Hij had wel een reactie op de knie, die werd dik en er moest ijs op. Maar Niek was ook blij dat hij goed had gereden. Daarna stopte hij bij alle tv-stations om weer keurig zijn verhaal uit te leggen. Later zei hij tegen mij: 'Ik vind het nu ook wel goed. Ik ben blij dat ik hier goed doorheen ben gekomen. Hopelijk geef ik vrijdag weer interviews, maar dan wil ik beoordeeld worden op mijn prestaties'."

foto: RadiOlympia

Erben Wennemars in gesprek met BMX'er Niek Kimmann

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie