Sport
BNNVARA

De Proloog: Je wilt gewoon naar de finish. Punt.

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. De Proloog: Je wilt gewoon naar de finish. Punt.

Vandaag in De Proloog, de wielertalkshow op NPO Radio 1: Op de dag dat het peloton van start gaat in een experimentele 'grid-opstelling', ontvangt Willemijn Veenhoven in De Proloog de oudste actieve wielerprof ter wereld: Lex Nederlof en met Steven Rooks, winnaar van de bolletjestrui in 1988.

Philippe Gilbert

Willemijn zit zich nog te verbazen over de valpartij van Philippe Gilbert gisteren in de afdaling van de Col du Portet d’Aspet. Hij kukelde over een muurtje en belandde een meter of vier onder de weg in een afgrond. Hoe met zijn gebroken knie toch weer op de fiets stapte, hoe is de dat mogelijk? Lex: "Je lichaam zit vol adrenaline en je reflex als renner is dat je door wil, je wil niet in die auto stappen. Dan ben je klaar." Steven: "Je wil gewoon naar de finish. Punt."

De etappe is vandaag 65 kilometer waarbij de renners drie Pyreneeëncols voor hun kiezen krijgen. Steven vertelt hoe belangrijk het is dat de mannen goed op hun voeding letten. Eenmaal onderweg moeten ze op tijd hun energie aanvullen met een paar gelletjes en dat lukt ze lang niet overal in de koers. Zeker niet in een etappe als vandaag. "In de afdaling houd je beide handen aan het stuur", doceert Steven. "Gelletjes zijn makkelijk weg te krijgen met eens slok water", vertelt Lex Nederlof. In zijn tijd als prof waren die gelletjes er nog niet, zegt Steven. Toen waren het bolletjes met pudding of jam: "Als je een hartslag hebt van 180, 200 en je moet nog kauwen en slikken. Dat is gewoon heel moeilijk."

Roef en Route

Roelof van de Redactie is in de Tour en vraagt zich af wat renners tegenwoordig doen als ze uren op hun hotelkamer hangen of in de bus zitten, nu het klaverjassen definitief heeft afgedaan.

Roef en Route

Roelof de Vries is drie weken in Frankrijk om op geheel eigen wijze verslag te doen van de Tour de France, dit doet hij onder de noemer 'Roef en Route'. Elke werkdag is hij te horen tussen 13.00 en 14.00 uur in De Proloog.

Lex Nederlof

Lex Nederlof begon met koersen toen hij een jaar of twaalf was en fietst nog steeds met veel plezier. Inmiddels is hij met zijn 52 jaar de oudste fietsende wielerprof. Lex koerst voornamelijk in Azië, zoals Maleisië, de Filippijnen en Indonesië, waar het vaak stevig klimmen is. Zijn thuisbasis heeft hij in Thailand, hij bestiert een profwielerploeg in Laos en hij koerste al in zo'n tachtig verschillende landen. Omdat Lex altijd het vliegtuig moet nemen naar wedstrijden, en hij door schade en schande wijs is geworden, neemt hij een extra paar wielerschoenen mee. Kleding, helm en zelfs een fiets zijn ter plekke te regelen, als die tijdens de reis kwijtraken, maar schoenen laten zich niet zo snel vervangen.

Ramona Terpstra

Aan het slot van De Proloog belt Willemijn uiteraard met Ramona Terpstra. Willemijn wil graag van haar weten hoe Niki aankijkt tegen het uitvallen van kamergenoot Philippe Gilbert. Ook vragen we of de 'spelersvrouwen' van de Quickstepploeg net zo close zijn als de renners zelf

{podcast audio="52341" caption="#14 De Proloog: Lex Nederhof en Steven Rooks" }

De Proloog

De Proloog is dé wielertalkshow van De Nieuws BV op NPO Radio 1. Elke dag tussen 13:00 en 14:00 schuiven er twee gasten aan, wordt het laatste nieuws van de Tour besproken, bellen we met Ramona Terpstra (de vrouw van Niki), werpen we een blik op de Giro Rosa en is er een bijdrage van Roelof van de Redactie in de rubriek 'Roef en Route'. Wil je niets missen? Volg ons dan op Twitter en Facebook en abonneer je op de podcast!

Muziek in De Proloog

Op de fiets, in de trein of in de auto: wij stellen een fijne muzieklijst samen met elke dag drie nieuwe nummers. Ook dit keer met wederom mooie nummers aangedragen door onze gasten!

Ster advertentie
Ster advertentie