Sport
KRO-NCRV

Koeman onmisbaar? 'Een coach kan veel betekenen, maar de spelers maken het elftal'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Koeman onmisbaar? 'Een coach kan veel betekenen, maar de spelers maken het elftal'

"We hadden allemaal willen zien hoe het Europees Kampioenschap was verlopen mét Koeman als coach", zegt voetbaljournaliste Barbara Barend bij Spraakmakers. Het is nog niet officieel, maar zo goed als zeker dat Ronald Koeman de nieuwe coach van FC Barcelona wordt. Barend reageert op de stelling van Stand.nl: Oranje kan Koeman niet missen. Daar is ze het niet mee eens.


"Een coach kan veel betekenen, maar de spelers maken het elftal." Koeman heeft veel goed gedaan gedaan bij dit elftal, zegt Barend. "Veel spelers hadden geen zin meer, hij moest afscheid nemen van een aantal spelers en een aantal jongens juist veel vertrouwen geven, dat heeft hij goed gedaan. Nu staat er een geweldig elftal, waarvan sommige spelers bij de beste clubs van de wereld spelen. Ze gaan hem heel erg missen, maar het is niet zo het Nederlands elftal niet zonder Koeman kan", betoogt Barend.

Ook Willem Vissers, sportjournalist bij de Volkskrant, sluit zich daarbij aan. "Oranje kan wel zonder Koeman. Hij heeft het team wel opnieuw opgebouwd. De ploeg had de sympathie van het volk verloren. Hij heeft een belangrijke nieuwe aanvoerder benoemd, Virgil van Dijk, die één van de beste spelers van de wereld werd. Hij heeft Frenkie de Jong laten debuteren. Dus hij heeft veel goed gedaan. Het is jammer dat hij het niet afmaakt."

'Een man van 57 jaar met nog één droom'

Koeman heeft een clausule laten opnemen in zijn contract, waarin staat dat hij naar Barcelona zou kunnen. Maar sportjournalist Willem Vissers zegt ook dat Koeman in 2016 heeft gezegd: 'Ik mis een beetje clubtrouw tegenwoordig bij spelers'. "En nu doet hij er zelf aan mee. Hij is onderdeel van het spel." Aan de andere kant, zegt Vissers. "Een man van 57 jaar die nog één droom heeft in zijn leven qua werk. En die droom komt nu voorbij. De vijf jaar in Barcelona waren de mooiste jaren van zijn leven. Nu kan hij er nog één keer naartoe, als trainer. Dus ik snap het wel. Maar ik vind het wel heel jammer."

Opvolger

Koeman is nog niet officieel vertrokken, of er wordt al druk gespeculeerd over zijn opvolger. "Peter Bos is de gedroomde kandidaat denk ik", zegt Barend. "En Van Gaal zal ook altijd genoemd worden." Willem Vissers noemt de Duitse trainer Klinsmann. "Maar ik begrijp van Duitse collega's dat het niet echt een goede trainer is, maar wel een goed boegbeeld voor de bond. Daar zou dan een goede assistent bij moeten."

Oud-bondscoach van het Oranje Hockeyteam, Marc Lammers, denkt dat de nieuwe bondscoach grote schoenen te vullen heeft. "Mensen willen wel veranderen, maar willen niet veranderd worden. Onder Koeman zijn ze eigenaar geworden van die veranderingen. Dat was heel positief, daar zullen ze aan refereren. Spelers zullen altijd zeggen: we hebben het altijd zó gedaan."

Barend denkt dat 'de jongens' dit wel gewend zijn. "Ze zijn gewend dat coaches komen en gaan. Maar ze zullen balen en hadden graag nog een EK met hem willen voetballen. Virgil van Dijk heeft de mazzel dat die in Barcelona met hem gaat trainen. Want Koeman heeft het heel goed gedaan." Barend besluit: "Daarom is het heel jammer dat hij weggaat, want deze ploeg had ook voor hem willen strijden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.


Ster advertentie
Ster advertentie