Sport
NOS

Stress nekt ongeveer een kwart van de profvoetballers, maar 'het is te trainen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stress nekt ongeveer een kwart van de profvoetballers, maar 'het is te trainen'

Tussen de 20 en 35 procent van de profvoetballers heeft last van depressie, slaapproblemen of angsten. Volgens de Britse prins William is het hoog tijd dat er meer aandacht komt voor de slechte mentale conditie van voetballers. Sportpsycholoog Afke van de Wouw weet maar al te goed wat er in de hoofden van voetballers omgaat. Ze vertelde erover in Met Het Oog Op Morgen.

"Het komt in eerste instantie door de stress", vertelt Van de Wouw. "Je staat natuurlijk enorm onder druk om goed te moeten presteren op een bepaald moment."

Alle media-aandacht helpt daarbij ook niet mee. "Als een voetballer iets verkeerd doet, zondagmiddag op het veld, dan ziet niet alleen het stadion het. Het is daarna in Studio Sport, op internet en daarna hebben mannen met snorren het er nog over op tv."

Glas half vol of half leeg?

Van de Wouw, die voor de KNVB werkt, krijgt vooral voetballers op haar stoel die onzeker zijn over hun prestaties. "Op de training wil het dan wel, maar tijdens de wedstrijd komt het er niet uit. Dat ze niet hun potentieel kunnen bereiken. Dat heeft met druk te maken, maar dat is heel goed te trainen."

Het heeft deels natuurlijk ook te maken met hoe de voetballer in elkaar steekt. "Wat je in je genen hebt meegekregen, of het glas half vol of half leeg is", zegt Van de Wouw. "Maar je kan ze tools aanleren hoe ze met druk om moeten gaan."

Praten is volgens de sportpsycholoog ook belangrijk, maar dat gebeurt nog te weinig. "In de kleedkamer wordt er weinig over gesproken. Je hoort niet je tranen te laten zien. Je moet stoer zijn."

Prins William wil dat daar verandering in komt. Hij start daarom samen met de Britse voetbalbond een bewustwordingscampagne.

Afke van de Wouw over de mentale gezondheid van profvoetballers

Ster advertentie
Ster advertentie