Sport
KRO-NCRV

Topsport en een baby: 'Veel sporters presteren zelfs beter na de bevalling'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Topsport en een baby: 'Veel sporters presteren zelfs beter na de bevalling'

Het komt steeds vaker voor dat vrouwelijke topsporters tijdens hun carrière een kind krijgen. Er zijn volgens gynaecoloog Floor Sijbrandij genoeg voorbeelden van topsporters die ook na het krijgen van een baby prijzen pakken. "Sommigen presteren zelfs nog beter dan vóór de bevalling", zegt ze bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Hoe dat precies komt, weet de gynaecoloog in opleiding niet. "Er zijn theorieën dat het goed is dat je af en toe een andere focus hebt. Of dat je als ouder minder last hebt van druk." Feit is dat vrouwen na een zwangerschap net zo goed kunnen presenteren dan daarvoor.

Terugkomen na bevalling

Wel valt er nog veel te winnen bij de begeleiding van re-integrerende topsporters na een zwangerschap, denkt Sijbrandij. Er is namelijk nog veel onbekend over zwangerschap en topsport. Daarom heeft ze het netwerk Sport & Gyn opgezet dat is verbonden aan het NOC*NSF. Ze geven advies en begeleiden topsporters om voor en na de zwangerschap zo veilig en optimaal mogelijk te kunnen presteren.

Contactsporten zoals kickboxen, maar ook hockey en voetbal kunnen bij 12 weken zwangerschap al gevaarlijk zijn. Ook sporten waarbij je snel accelereert kunnen problemen geven. "Daarvan is bekend dat je een grotere kans hebt dat de placenta loslaat en dat wil je niet", zegt Sijbrandij. Ook verschilt het advies per sport en individu. "We maken samen een plan per week."

'Eerst stond de sport op één, nu die kleine'

Atleet Nadine Broersen had dit soort begeleiding tijdens haar zwangerschap vorig jaar graag gehad. Ze heeft inmiddels een zoon van bijna één, maar tijdens haar zwangerschap kreeg ze veel verschillende adviezen. "Toen heb ik gekozen: ik doe het op mijn manier en we zien wel." Ze paste zelf haar trainingsschema aan tot haar verloskundige adviseerde om het bij 35 weken toch wat rustiger aan te doen.

Inmiddels is ze terug op op topsportniveau en heeft zelfs alweer haar eerste prijs gepakt. Toch is er fysiek, maar ook mentaal wel wat veranderd nu ze een kind heeft. "Eerst stond sport op één, nu draait alles om die kleine."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie