Sport

Zweden pakt WK-brons met zege op Engeland

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zweden pakt WK-brons met zege op Engeland

[NOS] De voetbalsters van Zweden zijn derde geworden bij het WK voor vrouwen. In de vermakelijke troostfinale versloeg het Engeland in Nice met 2-1.

Engeland had maar drie van de vorige 25 duels met Zweden gewonnen. Toch gold de ploeg van bondscoach Phil Neville als favoriet, zeker na de wijze waarop de Verenigde Staten in de halve finales werd bestreden. Zweden begon veel beter en kwam vroeg op 2-0.

Kosovare Asslani, die in de slotfase tegen Oranje nog per brancard van het veld moest, schoot raak na slordig verdedigen van de Engelsen. Sofia Jakobsson verdubbelde de voorsprong met een fraaie krul in de verre hoek. Na blessures van Asllani en Fridolina Rolfö kantelde het duel echter.

Voor Rolfö was het duel voorbij, Asllani hield het nog vol tot de rust. De Zweedsen leken onder de indruk en Engeland nam het initiatief over. Een fraaie rugby-aanval eindigde nog in een passje voorwaarts (buitenspel), maar kort daarna vond Francesca Kirby de verre hoek.

De 2-2 viel ook nog via Ellen White, die daarmee topscoorster van het toernooi zou zijn, maar haar goal werd na overleg met de VAR geannuleerd wegens hands.

Na rust beperkte Zweden zich vooral tot verdedigen en dat bleek succesvol. In extremis dacht Lucy Bronze te scoren, maar haar snoeiharde inzet in de 90ste minuut werd door Nilla Fischer van de lijn gekopt. Na 1991 en 2011 was het WK-brons weer voor Zweden.

Luister morgen live de finale tussen Nederland en de Verenigde Staten, om 17.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie