Sport
NOS

Tourcolumn: De meiden van Bagatelle

foto: Edwin Cornelissen
  1. Nieuwschevron right
  2. Tourcolumn: De meiden van Bagatelle

Ze halen de gemiddelde leeftijd van het Tour-journaille danig omlaag, de groep tienermeiden die zich iedere dag, compleet met camera en microfoon, meldt in de startplaats. 'Les Media-Pitchounes' interviewen er met jeugdig elan lustig op los en hun belevenissen delen ze op YouTube. Ze vallen zogenaamd flauw na een ontmoeting met Peter Sagan. Of ze spreken de prins van Denemarken en ontdekken dat hij perfect Frans spreekt.

Mijn eerste gedachte was dat de groep dankbaar inspringt op de vlog-hype. Enzo Knols in de dop. Hippe video’s, enthousiast gepresenteerd, met muziekjes en effecten. Maar toen ik met de meiden in gesprek ging, bleek de filosofie achter het project veel verder te gaan.

De tieners zijn afkomstig uit Bagatelle, een buitenwijk van Toulouse. In de buurt, waar veel immigranten wonen, heerst armoede. Het maakt dat de mensen er helemaal niet bezig zijn met de Tour de France. De omvang van ’s werelds grootste wielerkoers is voor veel inwoners van Bagatelle onbekend.

De Media-Pitchounes willen daar verandering in brengen. In snelle filmpjes laten ze de kijker kennismaken met de gele, groene, witte en bolletjes-trui. Ze laten Tour-directeur Christian Prudhomme aan het woord, maar ook de ronde-dokter, of de burgemeester van Kopenhagen. Alles om voor hun buurtgenoten een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van het evenement dat Tour de France heet.

chevron right
chevron right
foto: Edwin Cornelissen

Maar misschien nog wel belangrijker is de rol van de tiener-reporters zelf. Hun aanwezigheid in de Tour is een signaal aan de jeugd van Bagatelle. Je bent niet kansloos, als je uit een arme wijk komt. Kijk maar naar ons, wij lopen hier rond, wij spreken met belangrijke mensen. Je kunt een mooie toekomst voor jezelf bouwen, als je dat wilt.

Rolmodellen willen ze zijn voor andere kinderen uit Bagatelle. Een van de meisjes spreekt vier talen, en heeft in de Tour in het Russisch een renner geïnterviewd. Het mooiste compliment, vertelt ze mij, kreeg ze van haar moeder. Die had haar gezegd hoe ontzettend trots ze op haar is, dat ze dit bereikt heeft. Het meisje droomt van een toekomst als journalist en is door het project vastberaden daar ook voor te gaan.

De cameravrouw is al iets ouder. Zij ontfermt zich over de groep reporters. Ook zij groeide op in Bagatelle. Ook zij begon ooit als verslaggever bij het project, zoals alle tienermeiden om haar heen. En zie: nu studeert ze op een School voor de Journalistiek in Frankrijk. Een lichtend voorbeeld voor de kids van Bagatelle.

Radio Tour de France (NOS)

Radio Tour de France (NOS) hoor je vanaf 1 juli tot en met 24 juli op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie