Sport
NOS

'Lijntjes trekken kunnen we allemaal wel, spelsituatie beoordelen is lastiger'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Lijntjes trekken kunnen we allemaal wel, spelsituatie beoordelen is lastiger'

Zoals zo vaak kwam de VAR deze week in opspraak. Deze keer was een niet-gegeven strafschop in de bekertopper tussen Feyenoord en PSV onderwerp van discussie. "Het is volslagen krankzinnig dat Higler toen niet naar de kant werd geroepen", zegt de aangeschoven studio-analist Alfons Groenendijk in NOS Langs de Lijn.

"Ik ben nooit zo'n hele grote fan geweest", begint studio-analist en voormalig voetbaltrainer Alfons Groenendijk zijn betoog, "maar dat is afgelopen week weer eens bevestigd." Groenendijk doelt op het veelbesproken penaltymoment in de slotfase van de bekertopper tussen Feyenoord en PSV.

'Volslagen krankzinnig'

Noa Lang werd enkele minuten voor tijd onderuit gehaald door Feyenoorder Mats Wieffer, maar kreeg geen penalty toegekend. "Het is volslagen krankzinnig dat Higler (de scheidsrechter van dienst, red.) toen niet naar de kant werd geroepen", vervolgt Groenendijk. "Ze bekijken zo'n moment met drie man. Dan kun je er van alles van vinden, maar dan moet je de scheidsrechter gewoon naar de kant roepen."

Groenendijk: "De VAR heeft weinig moeite om een lijntje te trekken als iemand een vingertje buitenpel heeft gestaan. Maar een lijntje trekken kunnen we allemaal wel. Een spelsituatie beoordelen is lastiger. In mijn ogen gaat dat vaak mis."

Quote

Het is volslagen krankzinnig dat Higler toen niet naar de kant werd geroepen

Studio-analist Alfons Groenendijk over het discutabele penaltymoment

Zeker, de VAR heeft volgens Groenendijk ook positieve punten. "Het voetbal is eerlijker geworden. Met name op het gebied van buitenspel, daar valt niet aan te ontkomen. Al is het maar een haar, dat kunnen ze met die lijntjes zien. Maar speltechnisch een situatie beoordelen is toch iets anders."

Gebrek aan inzicht

Volgens de studio-analist is een gebrek aan inzicht een grote factor bij discutabele beslissingen. "Er zitten niet altijd toppers die zoiets kunnen beoordelen, daar in het Replay Center (waar de videoscheidsrechters zitten, red.)."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie