Sport
MAX

Oud-bondscoach Bert Bouwer kritisch op handbalbond: 'Te weinig mensen met kaliber'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-bondscoach Bert Bouwer kritisch op handbalbond: 'Te weinig mensen met kaliber'

Handbalcoach Bert Bouwer geldt als pionier in het Nederlandse handbal. Zijn plan uit de jaren '90 heeft ervoor gezorgd dat het Nederlandse handbal nu op topniveau is. Toch is hij kritisch op het huidige bestuur van het Nederlands Handbal Verbond en snapt hij de kritiek op bondscoach Monique Tijsterman, die net met Nederland aan een nieuw WK is begonnen.

Dat zei Bert Bouwer zondag bij De Perstribune van MAX. "Ik vind dat er te weinig mensen zitten die het kaliber hebben om een juiste keuze te maken. Als je ziet in de top wie daar zitten en wat ze meebrengen als rugzakje, dat vind ik te weinig voor zo’n mooi team." Ook vanuit het team klonk kritiek op het aanstellen van de huidige bondscoach Monique Tijsterman. Bouwer snapt dat heel goed, ondanks dat hij Tijsterman goed kent als zijn voormalige assistent. "Ik gun het Monique van harte. Maar ik gun de spelers ook een coach die weet hoe het is om op dat podium te staan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bankrasmodel

Bert Bouwer lanceerde eind jaren '90 van de vorige eeuw zijn eigen bankrasmodel in het handbal. Afgeleid van de volleyballers die op die manier Olympisch goud wonnen in Atlanta 1996. Vanaf 1997 ging het niveau van het handbal omhoog. "Die groep is de inspiratie geweest voor de groep die uiteindelijk in 2019 wereldkampioen is geworden."

Bouwer haalde ook veel inspiratie uit volleybalcoach Joop Alberda. "Toen we startten met het project van de dames was het eigenlijk zo dat ik zoveel ideeën en gedachten had. Ik wilde handbal op de kaart zetten. Handbal als topsport." Alberda kon Bouwer een spiegel voorhouden.

De Perstribune: Bert Bouwer

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie