Sport
MAX

Jan Smeekens na verliezen Olympisch goud: 'Had obsessie om niet meer te verliezen'

foto: Omroep MAX
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Smeekens na verliezen Olympisch goud: 'Had obsessie om niet meer te verliezen'

Oud-schaatser Jan Smeekens verloor Olympisch goud op de Spelen van Sotsji in 2014 op twaalf duizendste van een seconde. Voor Smeekens een traumatische ervaring die bij hem een obsessie losmaakte om niet meer te verliezen. Iets dat Smeekens maar moeilijk kon accepteren. "Er was niemand overleden."

Dat zei Smeekens zondag bij De Perstribune van MAX. "Ik was heel erg geobsedeerd geraakt om niet meer te verliezen. Ik vond het gek voor mezelf. Eigenlijk nam ik mezelf niet serieus genoeg." Smeekens kon alleen maar bedenken hoe hij die 0,012 terug kon winnen. Via zijn zus, die psychiater is, kwam hij in aanraking met EMDR-therapie die hem hielp om de race te verwerken. Dit alles heeft Jan Smeekens opgeschreven in het boek 'Smeekens: hoe ik goud verloor en mezelf terugvond'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Na afloop van de wedstrijd in Sotsji stond Smeekens met een lach op het podium. Daar moest hij wel zijn best voor doen. Al vond Smeekens dat hij dat moest doen. "Je wilt de arena niet verlaten als een klein kind dat om zich heen aan het schoppen is. Je wilt je tegenstanders recht aandoen die er ook hard voor hebben gewerkt."

Wereldtitel 500 meter 2017

Jan Smeekens wist zijn trauma uit 2014 uiteindelijk om te zetten in succes. Op de WK Afstanden in 2017 wist hij goud te winnen op de 500 meter in Pyeongchang, Zuid-Korea. De baan waar een jaar later de volgende Olympische Spelen waren, op de afstand waar het in 2014 met 0,012 misging. Smeekens is blij dat hij die titel nog aan zijn palmares toe heeft kunnen voegen. Toch kan Smeekens inmiddels met een redelijk gevoel naar zijn medaille uit Sotsji kijken. "Een Olympische medaille is toch het hoogst haalbare. Dat is maar eens in de vier jaar en een WK is ieder jaar."

De Perstribune: Jan Smeekens

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie