Sport
NOS

Noah (17) werd gevraagd om te tennissen met Venus Williams: 'Onwijs vet!'

foto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Noah (17) werd gevraagd om te tennissen met Venus Williams: 'Onwijs vet!'

Van ballenjongen tot sparringpartner van tennisster Venus Williams op het grastoernooi in Rosmalen. En dan óók nog een wildcard krijgen en op dat toernooi zélf mogen spelen. De 17-jarige Noah Gabriël kan zijn geluk niet op.

Zaterdag stond hij nog op het gras van Rosmalen, om mee te spelen in het tennistoernooi. Vandaag zit-ie zenuwachtig te wachten bij de telefoon: de 17-jarige Noah Gabriël krijgt namelijk te horen of hij geslaagd is voor zijn havo-diploma. "Ik hoop dat ik geslaagd ben, dan kan ik volop voor tennis gaan", zegt hij in NOS Met het Oog op Morgen.

Dat is namelijk zijn grote passie. En dan is mogen tennissen op het toernooi dat praktisch in zijn achtertuin is een hele mooie kers op de taart. Gabriël was op het tennispark aanwezig, omdat hij dit jaar de zogenoemde hittingpartner is van niemand minder dan Venus Williams. "Daar werd ik vlak voor het toernooi voor gevraagd", vertelt hij. "Onwijs vet om te doen!"

Tips van profs

Het jaar ervoor had hij al eens met de Russische Medvedev en Khachanov gespeeld, maar tegenover vijfvoudig Wimbledonwinnaar staan is toch weer andere koek.

Het is niet zo dat ze vooraf uitgebreid kletsen over koetjes en kalfjes, legt Gabriël uit. "Ik krijg van het management van het toernooi te horen waar ik moet zijn. En dan kom ik haar bij de warming-up of op de baan tegen. Van haar coach hoor ik van te voren wat we gaan doen: wat ze willen zien qua oefeningen en waar je op moet slaan."

"Tijdens het trainen praat je niet veel, dan ben je vooral aan het tennissen, maar op de baan behandelen we iedereen hetzelfde. Ze praat ook wel terug hoor, en aan het eind van de training vraag je bij de tennissers of coaches nog om wat tips."

Goed heeft hij haar niet leren kennen, maar 'ze straalt een hoop uit!'. Gabriël mocht ook een oefenpotje tegen Williams spelen: "Dan mag alles en ga je kijken naar zwakke punten. Voor een dame kan ze onwijs hard slaan, maar ik merkte wel dat haar loopvermogen wat minder was geworden. Ik probeerde haar dus wat meer aan het lopen te krijgen", zegt hij lachend.

Verrassing

Op de dag voordat het toernooi plaats zou vinden, krijgt Gabriël een wildcard voor deelname. "Een onwijze verrassing! Heel vet om een debuut op een ATP-toernooi mee te mogen maken. Het kwam ook echt als een verrassing: ik hoorde het vlák voordat ik met Venus de baan op ging. Dat zorgde wel voor wat extra spanning", zegt hij lachend.

"Ik heb helaas verloren, maar het wel een hele nieuwe ervaring. Mijn tegenstander had véél meer ervaring op gras, maar het kwam uiteindelijk wel dichter bij elkaar dan de stand zou zeggen." Gabriël is tevreden. "Ik heb van spelers te horen gekregen dat ik het toch wel aardig heb gedaan." Nu alleen dat havo-diploma nog in de wacht slepen...

Noah Gabriël over tennis

Ster advertentie
Ster advertentie